Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://seattletimes.nwsource.com/art/sports/olympics/ui/athens_logo.gif">Igre se zaista vraæaju kuæi - 18. avgusta - 2004-08-10


Najèešæe geslo predstojeæih olimpijskih igara u Atini je "da se Igre vraæaju kuæi". To æe posebno biti taèno 18. avgusta kada æe se takmièenje u bacanju kugle održati na samom arheološkom nalazištu drevne Olimpije.

Meðu ruševinama svetilišta u Olimpiji, koje datiraju od 776. godine pre nove ere, nekada davno nastale su Olimpijske igre. Danas je tu arheološko nalazište, gde se prouèava, ali i èuva drevna olimpijska prošlost. Statua boga Zavsa, koja se smatra jednim od sedam svetskih èuda starog sveta, nekada je bila na ovom mestu. Neka od umetnièkih dela hrama su saèuvana i nalaze se u obližnjem muzeju, ali zub vremena, poplave, zemljotresi i ratovi uništili su veæi deo zaostavštine.

Meðutim, 18. avgusta ove godine, oko 60 sportista iz svih delova sveta ponovo æe uæi na drevni stadion u Olimpiji, kako bi se takmièili u okviru ovogodišnjih Olimpijskih igara. Disciplina je bacanje kugle u okviru desetoboja, a jedan od takmièara biæe i amerièki reprezentativac, grèkog porekla Tom Papas. I prvi put u istoriji, žene, kojima je u staroj Grèkoj bilo zabranjeno uèerše na Igrama, boriæe se za olimpijsko zlato.

Kako bi se saèuvao integritet ovog istorijskog mesta, tokom takmièenja neæe biti izložena nijedna reklama. Korišæenje elektronskih ureðaja biæe svedeno na minimum. Oko 15 hiljada gledalaca sedeæe na travi oko igrališta, a ulaznice æe biti besplatne.

XS
SM
MD
LG