Linkovi

Ameièke rok zvezde kreæu u oktobru na koncertnu turnejuj podrške kandidatu demokrata Džonu Keriju - 2004-08-10


U nedavnom intervjuu za tv mrežu ABC, Springstin je govorio o tme zašto se u toj meri angažovao u javnosti protiv predsednika Buša.

“Mislim da je Buš izneverio poverenje velikog broja amerièkih biraèa, kao i da je potreban neko drugi ko bi izmedju ostalog povratio ugled naše zemnlje u svetu,” kaže Srpringstin.

Teško je reæi da li je Springstin u svojim stavovima više pristalica Džona Kerija ili samo protivnik predsednika Buša.

“Ne mislim da Džon Keri I Džon Edvards iimaju odgovore na sva pitanja. Ali, verujem da su spremni da traže te odgovore I da žele da ih nadju na pošten naèin, a sadašnja administracija mi ne ostavlja takav utisak,” kaže Springstin.

Springstin je samo jedna od muzièkih I filmskih zvezda koje su otvoreno pružile podršku demokratama. Ipak, podrška liènosti iz sveta zabave ne mora nužno da bude pozitivna za politièke kandidate.

“Reakcija mnogih ljudi je - zašto se zvezde ne bave pevanjem ili glumom i ne prestanu da nam drže lekcije o politici,” kaže Robert Tompson sa univerizeta Sirakjuz.

Kada je glumica Vupi Goldberg iznela neukusnu primedbu na raèun predsednika Buša na jednom skupu demokratske stranke u julu, stavila je Džona Kerija u neugodan položaj. Predsednik Buš je zatim nastojao da to iskoristi za napad na Kerija.

“Moji protivnici misle da Holivud definiše srce i dušu Amerike. Medjutim, pravo srce I duša Amerike su ovde - u Kentonu, u Ohaju,” poruèio je predsednik Buš.

Dakle, koja je prava pobuda politièkog angažmana filmskih I muzièkih izvezda?

“Izgleda da se to pitanje postavlja samo muzièarima I drugim umetnicima. Ali, ne zaboravite - I mi smo gradjani ove zemlje, kaže Brus Springstin.

U predizbornom štabu predsednika Buša I potpredsednika, priznaju da ne mogu da se takmièe sa Kerijem I Edvardsom u podršci Holivuda, ali naglašavaju da to ni ne žele da èine.

XS
SM
MD
LG