Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.airport-technology.com/contractor_images/corus/3.jpg">Nova tehnologija pomaže u borbi protiv terorista - 2004-08-10


U nastojanju da osiguraju bezbednost gradjana i imovine, amerièke službe bezbednosti veoma se oslanjaju na savremenu tehnologiju. Nauènici u laboratorijama neprestano rade na razvoju uredjaja za skeniranje i detekciju svih moguæih vrsta kontejnera sa robom ili prtljagom.

Takodje se radi na raznim uredjajima za onesposobljavanje vozila i za ometanje aktiviranja bombi putem bežiènog daljinskog upravljanja.

Centar za bezbednost u saobraæaju u medjuvremenu razvija sistem zasnovan na internetu koji æe prikupljati i analizirati obaveštenja koja im daju vozaèi kamiona, inkasanti na naplatnim rampama i osoblje benzinskih stanica i odmorišta duž autoputeva.

Izmedju ostalih veæ je u upotrebi uredjaj za ometanje signala mobilnih telefona, koji može da u odredjenom podruèju potpuno onemoguæi aktiviranje bombe uz pomoæ mobilnog telefona ili nekog drugog radiopredajnika, bez obzira na frekvenciju i vrstu modulacije.

Na nekim mestima veæ su postavljene putne prepreke, ugradjene u kolovoz, koje pristiskom na dugme mogu da gotovo trenutno blokiraju saobraæaj u ugroženim delovima gradova.

U mnogim lukama upotrebljavaju se mobilni skeneri za osmatranje sadržaja brodskih kontejnera ili zatvorenih kamiona. Uredjaji su sve bolji i precizniji, ali, kako kažu struènjaci, jednu od najboljih vrsta zaštita predstavlja pažljiv pogled gradjana svesnih potencijalnih opasnosti.

XS
SM
MD
LG