Linkovi

Balkan i ratni zloèinci - 2004-08-09


Na Balkanu je potrebno postiæi veæi progres, pre nego što sve zemlje tog regiona mogu da se pridruže slobodnoj i demokratskoj Evropi. U tom regionu vladaju etnièke podele, ekonomska pustoš, veliki broj izbeglica i porozne granice. Jedna od najveæih prepreka sa kojima je suoèena Srbija i Crna Gora je neuspeh vlada te zemlje da uhapsi optužene za ratne zloèine -- posebno Ratka Mladiæa-- i da ga izruæi medjunarodnom Haškom tribunalu. Dosadašnja slaba saradnja te zemlje sa Haškim sudom dovela je u martu ove godine do suspenzije amerièke pomoæi Srbiji. Izborom pro-reformskog Borisa Tadiæa u junu, i uspostavljanjem demokratske vlasti u Beogradu, Srbija ima dobru moguænost da u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom. Dvojica najzloglasnijih optuženih za ratne zloèine na Balkanu, bivši lider bosanskih Srba, Radovan Karadžic, i general Ratko Mladiæ, još uvek su na slobodi. SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja. Mladiæ i Karadžiæ su optuženi za brojna ratna zlodela, ukljuèujuæi genocid, i ubistvo više od osam hiljada bosanskih muškaraca i deèaka u Srebrenici. To je bio najgori masakar civila u Evropi od Drugog svetskog rata. Posebno je važno za èlanove porodica žrtava da optuženi za ratne zloèine u bivšoj Jugoslaviji budu izvedeni pred lice pravde, rekla je Nerma Jelacic, direktor Nezavisnog instituta za rat i mir.

”Mislim da æe to doneti mir mnogima, unutašnji mir majkama i ženama koji su preživeli masakar u Srebrenici. Doneæe mir svakom ko je pretrpeo direktne gubitke zbog Mladiæevih akcija.”

Na nedavnom sastanku sa predsednikom Tadiæem u Vašingtonu, amerièki državni sekretar Kolin Pauel, naglasio je potrebu saradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom.

Razgovarli smo o sluèaju Mladiæa i da bi morali da uèinimo sve što možemo, zajednièki, da ga izvedemo pred lice pravde.” Sve dok se to ne dogodi, Srbija i Crna Gora neæe biti veoma uspešni u svojim nastojanjima da se pridruže Evropsko-atlanskoj zajednici preko èlanstva u organizacijama, kao što su Evropska unija ili Partnerstvo za mir.

XS
SM
MD
LG