Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040807/i/r2194544643.jpg">Dva èlana palestinske vlade podneli ostavku zbog krize u pojasu Gaze - 2004-08-07


Ministar pravosuða Nahed al-Rejes je podneo ostavku još u sredu, koju mu premijer Ahmed Kureja još nije prihvatio. U izjavi agenciji Rojters, Al-Rejes je naveo da je podneo ostavku zbog nastavljenog haosa i nemira, dodavši da se situacija iz dana u dan pogoršava. Takoðe je rekao da je bio frustriran zbog toga što mu nisu data dovoljna ovlašæenja da bi mogao da obavlja svoj posao. Palestinski predsednik Jaser Arafat je pre nekoliko meseci formirao pravosudni savet èiji su èlanovi Arafatovi najlojalniji saradnici i koji su preuzeli kontrolu nad ministarstvom pravosuða.

Ministar za planiranje Nabil Kasi je takoðe podneo ostavku da bi preuzeo položaj predsednika Univerziteta Bir Zeit na Zapadnoj obali. U meðuvremenu se poveæava meðunarodni pritisak na palestinske vlasti da iskorene korupciju i reformišu svoje službe.

Neke palestinske grupe izvršile su otmicu palestinskih zvaniènika medju kojima je bio i šef policije u pojasu Gaze i nekoliko stranih humanitarnih radnika . Svi su osloboðeni kada je Arafat pristao da preda kontrolu policije svom premijeru Ahmedu Kurejji. Juèe je Izrael, takoðe, pristao da dozvoli palestinskim policajcima da nose oružje, prvi put posle dve godine. No, te æe policajce prvo proveratvati izraelska bezbednosna služba Šin Bet. Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz je upozorio da odluka o nošenju oružja nije trajna, a politièki protivnici premijera Arijela Šarona kritikovali su tu odluku. Medjutim, izraelski zvaniènici ukazuju da palestinskim snagama bezbednosti treba obezbediti uslove da mogu da ispune svoj zadatak u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG