Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040806/capt.xkk12108061404.japan_atomic_bomb_anniversary_xkk121.jpg ">59. godišnjica eksplozije atomske bombe nad Hirošimim - 2004-08-06


Tokom komemoracije kojom je obeležena 59. godišnjica eksplozije atomske bombe nad Hirošimim, gradonaèelnik tog japanskog grada iskoristio je svoj redovni govor posveæen miru, kako bi osudio SAD.

Kroz buku koju su pravile cikade, Hirošimom je odjeknulo zvono kojim je oznaèen trenutaka kada je amerièki bombarder – 1945.- ispustio prvu atomsku bombu, ikada upotrebljenu u ratu. Pod jakim suncem okupilo se oko 40 hiljada ljudi, meðu kojima je bila i grupa koja je preživela taj kataklizmièan dogaðaj, kao i brojne zvanice i mirovni aktivisti. Nakon što su u nebo pušteni golubovi, gradonaèelnik Hirošime, Tadatoši Akiba, u redovnoj godišnjoj mirovnoj poruci oštro je osudio SAD.

Gradonaèelnik je ukazao da SAD “egocentrièno posmatraju svet” i da je to dostiglo ekstremne razmere, kada Vašington ignoriše UN i meðunarodne zakone, tako što obnavlja istraživanja manjih i lakše upotrebljivih nukleranih oružja. Gradonaèelnik Akiba, koji je vrlo glasan èlan jedne japanske partije leve orijentacije, istovremeno je kritikovao Severnu Koreju zato što i ona proizvodi nuklearno oružje – odnosno kako je on to nazvao “nuklearno obezbeðenje”. U svom govoru, japanski premijer Ðuniæiro Koizumi rekao je okupljenima da æe Japan nastaviti da zastupa svoj pacifistièki ustav, te da neæe proivoditi niti posedovati nuklearno oružije, niti æe dozvoliti da takvo oružje bude uskladišteno na japanskom tlu.

Premijer je ukazao da æe Japan nastaviti sa naporima da ubedi druge države da ratifikuju Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nukleranih testova. Uprkos tome, premijer Koizumi se smatra zagovornikom ublažavanja ustavnih ogranièenja, kako bi se japanskim oružanim snagama pružila veæa fleksibilnost na domaæem terenu, kao i u inostranstvu. Njegov govor je propraæen samo mlakim aplauzom, kao i jednim brojem uzvika osude, od strane okupljenih koji su veæinom bile mirovne pristalice. Inaèe, u ponedeljak æe i u Nagasakiju biti održana slièna ceremonija, kada æe i taj grad obeležiti 59-u godišnjicu amerièkog napada atomskog bombom. Nakon eksplozije te druge atomske bombe, Japan je 1945. potpisao bezuslovnu kapitulaciju. Od same eksplozije i direktnih posledica bombardovanja, u Hirošimi je do kraja 1945. godine umrlo 140 hiljada ljudi, dok je više hiljada žrtava umrlo posle toga od bolesti radijacije i posledica zadobijenih povreda. Prema zvaniènim procenama, samo od eksplozije bombe nad Hirošimom živote je izgubilo preko 237 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG