Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040806/i/r1073786838.jpg">Palestinci se vraæaju u Gazu pošto je Izrael otvorio prelaz na egipatskoj granici - 2004-08-06


Palestinci su u prepunim autobusima danas prešli iz Egipta u pojas Gaze. Naime, Izrael je konaèno otvorio granièni prelaz u Rafi, zbog èijeg je zatvaranja oko 1500 Palestinaca, tri nedelje provelo na egipatskoj strani granice.

Palestinci povratnici prvo su prošli kroz jako obezbedjenje i pasošku proveru, a potom su se ukrcali u autobuse koji su ih iz Rafe prevezli u pojas Gaze, gde su ih iza ograda doèekali uzbudjena rodbina i prijatelji. Izrael je zatvorio granicu 18. jula, sa obrazloženjem da postoje informacije da je pogranièna postaja meta napada terorista. Prvi su se vratili oni koji nisu imali novca da priušte boravak u hotelu, te su bili prinudjeni da spavaju ispred pograniène postaje na egipatskoj strani granice.

Deca i stariji, koji su medju povratnicima, u išèekivanju povratka izdržali su pustinjske vruæine i nehigijenske uslove života. Izraelski zvaniènici su saopštili da je odluka da se granica ponovo otvori donešena u sklopu napora da se smanje napetosti u regionu, a na apel amerièke administracije. Izrael neprestano traga za tunelima kojima se krijumèari oružje i eksploziv iz Egipta u pojas Gaze. Poèetkom nedelje, viši zvaniènik egipatske policije posetio je Izrael kako bi razgovarao o naèinu spreèavanja trgovine oružjem. Izrael se zalaže da Egipat igra veæu ulogu u nadgledanju bezbednosti u toj oblasti, a pred planirano povlaèenje izraelske vojske iz pojasa Gaze sledeæe godine.

XS
SM
MD
LG