Linkovi

Buš o trgovini ljudima - 2004-08-05


Prema specijalnoj predsednièkoj inicijativi, SAD æe ove godine odvojiti 50 miliona dolara za borbu protiv krijumèarenja ljudi. To su dodatna sredstva na veæ više od 60 miliona dolara, koja su ove godine SAD odredile za nastojanja u borbi protiv tog zla. Dodatna sredstva se koriste radi pomoæi programima u Brazilu, Kambodži, Indiji, Indoneziji, Meksiku, Moldaviji, Siera Leoneu i Tanzaniji. Širom sveta, procenjuje se da se svake godine preko granica prokrijumèari i proda izmedju 600.000 do 800.000 osoba. Struènjaci kažu da su 80 odsto žrtava žene i ženska deca Više od 50 odsto se primorava da služe kao prostitutke, a druge kao prinudna radna snaga. Ujedinjene nacije su saopštile da trgovina ljudima sada predstavlja treæi po veliæini izvor sredstava za organizovani kriminal, posle oružja i droga. Predsednik Džordž Buš je rekao da se zemlje koje ne budu preduzimale mere protiv krijumèarenja i prodaje ljudi suoèavaju sa moguæim sankcijama SAD, Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda.

”Prošle godine, pošto je amerièki Državni sekretarijat objavio izveštaj o prošlogodišnjem krijumèarenju i prodaji belog roblja, deset zemalja je izbeglo sankcije hitnim usvajanjem novih zakona protiv krijumèarenja i prodaje belog roblja i propisima o obuci policijskih snaga. Te zemlje su zapoèele domaæe informativne kampanje i osnovale programe za zaštitu žrtava. Krijumèarenje je ozbiljan problem, rekao je predsednik Buš, i “ nešto moramo uèiniti u vezi sa time:

“Prošle godine u UN, apelovao sam na vlade širom sveta da usvoje zakone ,kojima bi se takva aktivnost smatrala zloèinom, rekao je predsednik Buš.. Mnoge vlade su se odazvale tom izazovu. U proteklih godinu dana 24 zemlje usvojile su nove zakone u borbi protiv trgovine ljudima. 32 zemlje su sada u procesu formulisanja ili usvajanja takvih zakona. Kao rezultat tih nastojanja, ove godine oko 8000 trgovaca ljudima izvedeno je pred sudove širom sveta. 2800 je proglašeno krivim.”

Poruka o borbi protiv trgovine belim robljem se širi. “ Mi to shvatamo ozbiljno” rekao je predsednik Buš.

XS
SM
MD
LG