Linkovi

Bivši vladini zvaniènici zatražili su danas od Kongresa da ne žuri sa usvajanjem svih preporuka nezavisne Komisije - 2004-08-04


U amerièkom Kongresu danas su nastavljeni pretresi, na kojima se analiziraju preporuke nezavisne Komisije koja je istraživala okolnosti napada 11. septembra 2001. godine i priprema teren za usvajanje zakona kojim æe biti omoguæene reforme obavještajnog sektora – u prvom redu naimenovanje nacionalnog direktora za obavješptajne službe i formiranje centra za antiteroristièke opreracije.

Bivši vladini zvaniènici zatražili su danas od Kongresa da ne žuri sa usvajanjem svih preporuka nezavisne Komisije.

Neki od odbora u amerièkom Konresu prekinuli su ljetnu pauzu da bi pripremili zakone o kojima æe se raspravljati u septembru ili oktobru.

Meðutim, na današnjem pretresu – èelnici odbora za obavještajne službe u predstavnièkom domu – zatražili su da se sa implementacijom preporuka nezavisne Komisije – ne bi trebalo žuriti. Predsjedavajuæi odbora Porter Gros upozorio je da bi ishitrenost u reformi obavještajnih službi mogla da bude skuplja od – kako je rekao – nepotrebnog odlaganja poredloženbih reformi.

Meðutim, takvom stavu usprotivila se èelnik demokrata u Odboru Džejn Harmen rekavši da Odbor za obavještajne službe nepotrebno pokušava da uspori usvajanje veæ najavlejnih preporuka Komisije – bolje bi bilo da sa rijeèi preðemo na posao, kazala je Harmon. .

Bivši zamjenik sekretara za odbranu Džon Hemri, inaèe predsjednik Centra za meðunarodne i strateške studije u Vašingtonu ocijenio je da bi reformu obavještajnih službi trebalo posmatrati sveobuhvatno i ne samo na osnovu propusta zbog kojih je došlo do napada 11. spetembra 2001.

Mi imamo problem sa povezivanjem informacija, rekao je Hemri naglašavajuæi pri tom nalaz komisije da je – obavještajna mreža zbog kolektivnog mišljenja pogrešno procjenila postojanje oružja za masovno uništenju u Iraku.

Hemri, baš kao i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, Vilijem Odom bili su skeptièni u vezi sa naimenovanjem nacionalnog direktora za obavješptajne službe.

Odom je rekao da prijedlozi kongresne Komisije mogu izazvati više problema nego što æe ih riješiti. Najvažnije je uraditi nešto što Komisija nije ni predložila –ukinuti kontraobavještajne djelatnosti FBI-ja, rekao je Vilijem Odom.

Dok god agencija koja ima moguænost da hapsi obavlja kontraobavještaujne poslobe – ona neæe dijeliti informacije sa drugim službama, pojasnio je Odom.

U meðuvremenu, èlanovi komisije koja je istraživala okolnosti napada 11. septembra zatražili su od Kongresa da usvoji sve njihove preporuke. Bivši komandant Mornarice Džon Leman rekao je doslovce da – preporuke Komisije nisu meni u kineskom restoranu, veæ dokument o neophodnim reformama obavještajnih službi koje bi trebalo integralno implementirati.

XS
SM
MD
LG