Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040803/i/r3518734178.jpg ">Nakon tri godine adaptacije Kip Slobode u Njujorku ponovo otvoren za posjetioce - 2004-08-03


Uprkos najnovijim upozorenjima na moguæe teroristièke napade na finansijske centre u Vašingtonu, Nju Džersiju i obližnjem Menhetnu – danas je sveèano ponovo otvoren njujorški Kip Slobode.

Simbol nade i "amerièkog sna" za milione imigranata, ponovo je otvoren za posjetioce, prvi put poslije teroristièkih napada 11. septembra 2001.

Èast da jednu od najveæih turistièkih atrakcija Njujorka ponovo otvori za hiljade radoznalih gostiju imao je sekretar za unutrašnje poslove Gejl Nolan. Ceremoniji su prisustvovali i najviši lokalni zvaniènici - gradonaèelnik Njujorka Majkl Blumberg i guverner Džordž Pataki.

Pataki je rekao kako je današnjom ceremonijom otvaranja svijetu poslata poruka da je "sloboda u Njujorku živa i da sija ljepše nego ikada".

Gradonaèelnik Blumberg je dodao kako "nije mogao osvanuti bolji dan - Amerika dokazuje da je snažna i da poštuje svoje slobode".

Zahvaljujuæi staklenoj tavanici i novom sistemu unutrašnjeg osvjetljenja, posjetioci æe od sada moæi da uživaju u unutrašnjosti èuvenog djela Francuza Ogista Bartoldija. Posjetioci æe - takoðe - moæi da se popnu i na terasu u visini šesnaestospratnice, ali ne i na sam vrh statue, jer usko stepenište ne dozvoljava bezbjednosne norme za brzu evakuaciju.

Renoviranje Kipa Slobode koštalo je 35 miliona dolara.

Èetrdesetšest metara visoka statua Lejdi Libert, èija se kruna nalazi na taèno 90 metara iznad površine okeana, otvorena je prvi put 28. oktobra 1886., kao poklon francuskog amerièkom narodu.

XS
SM
MD
LG