Linkovi

Keri prihvatio nominaciju obeæavši da æe vratiti povjerenje u Bijelu Kuæu i da æe govoriti istinu amerièkom narodu  - 2004-08-03


Keri prihvatio nominaciju obeæavši da æe vratiti povjerenje u Bijelu Kuæu i da æe govoriti istinu amerièkom narodu

Povratiæu povjerenje u Bijelu Kuæu, tako što æu za poèetak govoriti istinu amerièkom narodu, poruèio je senator iz Maseèusetsa, prihvatajuæi predsjednièku nominaciju Demokratske stranke.

Džon Keri, obeæao je snažniju, sigurniju i u svijetu respektovaniju Ameriku. Istovremeno je poruèio da, ukoliko on bude izabran za predsjednika, Sjedinjene države neæe ratovati zato sto žele, veæ samo kada budu morale.

“Kao predsjednik postavljaæu ozbiljna pitanjai i tražiæu jasne dokaze. Odmah æu reformisati sistem obavjestajnih agencija tako da se politika vodi na osnovu èinjenica, I da vise nikada politika ne karikira èinjenice. Vratiæu Sjedinjenim državama dugogodisnju, poštovanu tradiciju – Amerika neæe ratovati zato sto želi, veæ samo onda kada bude morala”, poruèio je Keri pozdravljen burnim ovacijama više od 5.ooo delegata demokratske stranke.

Keri je takodje, u svom obraæanju naglasio da je, kao odlikovani ratni veretan, sposoban da Ameriku predvodi i kao vrhovni komandant.

“Kao mladiæ sam branio svoju zemlju, i braniæu je kao predsjednik”, poruèio je senator iz Maseèusetsa.

Keri je obeæao da æe kao predsjednik graditi snažniju amerièku vojsku i da æe istovremeno – uèiniti sve da ojaèa tradicionalna savezništva.

“Tada æemo samouvjereno i odluèno moæi da saopštimo teroristima - izgubiæete, a mi æemo biti pobjednici. Buduænost ne pripada strahu, buduænost je u slobodi”, poruèio je Keri, u govoru kojim je okonèana èetvorodnevna konvencija Demokraske stranke – skup koji je u cijelosti bio posveæen afirmaciji Kerijevog lika, djela i predizbornog programa sa ciljem da se osvoje simpatije što veæeg broja neopredjeljenih biraèa.

“Ovo su najvažniji izbori u našem životu, poruèio je Keri istièuæi da je ulog je veliki, jer je zemlja u globalnom ratu protiv neprijatelja kakvoga nikad nismo imali, dok kod kuæe – nezaposlenost raste i smanjuje se platežna moæ srednje klase.

Više od 100 hiljada balona plave, crvene i bijele boje, konfete i slavljenièka atmosfera u bostonskom Flit Centru ispratile su Kerija i njegovog kandidata za potpredsjednika Džona Edvardsa na 3.5 hiljade milja dug put, tokom koga æe od istoène do zapadne obale – promovisati svoj program u 21 amerièkoj državi.

“Možemo mnogo bolje I tako æe biti. Mi smo optimisti – rekao je Keri istièuæi da on i Edvards vrijednuju Ameriku u kojoj srednji stalež nije pritisnut veæ živi bolje.

Dio Kerijevog govora biæe upakovan u devetominutni dokumentarni predizborni film u kojem senator iz Maseèusetsa obeæava da æe voditi zemlju, ujediniti ljude ipovesti ih u bolji život.

Kerija je delgatima konvencije predstavio Maks Klilend, bivši senator i ratni veteran koji je u Vijetnamu izgubio obje noge i ruku. Prije njega govorili su senatori Džo Bajden i Džozef Liberman, bivši komandant NATO-a i Kerijev supernik na primarnim izborima – general Vesli Klark, i bivši amerièki državni sekretar Medlin Olbrajt.

XS
SM
MD
LG