Linkovi

Ben Vorks: Demokrate postojano tvrde da su se akcije i politika na Kosovu i u Bosni i Hercegovini pokazali uspešnim  - 2004-07-31


Direktor vašingtonskog ” Instituta za istraživanja strateških pitanja” i komentator za kablovsku televizijsku mrežu “Fox”, Ben Works, u razgovoru sa našim kolegom Brankom Mikašinoviæem osvrnuo se na poruku konvencije Demokratske stranke i njenu viziju unutrašnje i inostrane politike SAD i odnosa prema Balkanu.

Vorks:Na planu unutrašnje politike, Demokrate daju najveæi prioritet zdravstvu, socijalnom osiguranju i prosveti. U domenu inostrane politike, naglasak se stavlja na tešku sitauciju u Iraku i na povratak ugleda SAD u svetu. Intervencijom Bušove administracije u Iraku, samo je još više pogoršano stanje u toj zemlji, a došlo je i do velikog pada imidža SAD u svetu, zbog, tvrde Demokrate, predsednikove neiskrenosti prema amerièkom narodu.

Glas Amerike:Kakva bi mogla da bude politika Demokratske stranke prema Bliskom istoku i Evropi?

Vorks:Na Bliskom istoku, neverujem da se za sada išta može promeniti. Demokrate ili Republikanci moraæe da prihvate postojeæu situaciju na terenu nakon novembarskih predsednièkih izbora. Medjutim, neke Demokrate, kao senator Džo Liberman, ukazuju da se Irak mora što pre obnoviti i uspostaviti autentiène iraèke vlasti . Što se tièe izraelsko-palestinskog konflikta, Demokrate æe verovatno biti daleko oštrije prema Izraelu, nego što je to bila Bušova administracija.

Glas Amerike:Kakva bi mogla da bude politika Demokratske stranke prema Balkanu?

Vorks:Demokrate postojano tvrde da su se akcije i politika na Kosovu i u Bosni i Hercegovini pokazali uspešnim. To se jasno i simbolièno odrazilo sinoæ na konvenciji, kada su medju govornicima bili istomišljenici bivšeg predsdnika Klintona, Madlejn Albrajt, senator Džo Bajden i general Vesli Klark. Medjutim, kao što znate, SAD æe iduæe godine povuæi svoje vojnike iz Bosne i Hercegovine, sem obaveštajnog osoblja, koje bi nadziralo opasnosti od terorizma, a situaciju bi preuzela u svoje ruke Evropska unija. Medju Demokratama se takodje govori da bi Rièard Holbruk mogao da bude sledeæi amerièki državni sekretar, a to ne bi bila situacija koja bi uputila pozitivan signal Beogradu. S druge strane, Republikanci nisu uspeli da potpuno promene svoju politiku prema Beogradu, mada su je postepeno menjali, u svetlu opšte saradnje Srbije i Crne Gore sa medjunarodnom zajednicom, posebno u borbi protiv terorizma. Demokrate æe, najverovatnije, nastaviti politku insistiranja saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, da bi zaštitili kredibilitet Haškog suda i svoju politiku 90-tih godina na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Pitanje je šta æe se dogoditi sa Kosovom naredne èetiri godine. Ukoliko Evropska unija preuzme situaciju u toj pokrajini i, uopšte na Balkanu, tada bi to pitanje bilo daleko više u rukama Evropljana, a ne vašinigtonskih politièara.

XS
SM
MD
LG