Linkovi

Poziv na glasanje za senatora Džona Kerija uputili njegovi suparnici sa primarnih izbora, supruga Tereza Hanjc Keri, sin Ronalda Regana i sve popularniji kandidat za senatora iz Ilinoja Barak Obama  - 2004-07-28


Senator Džon Keri je nakon nekoliko dana kampanje u državama koje æe imati presudnu ulogu na novembarskim izborima, doputovao u Boston gde æe sutra, poslednjeg dana Konvencije Demokratske stranke, i zvanièno prihvatiti predsednièku nominaciju.

Keri je u društvu 13 saboraca, amerièkih vijetnamskih veterana, brodom uplovio u bostonsku luku, èime je simbolièno predstavio grupu koja je tokom vijetnamskog rata pod njegovom komandom plovila deltom Mekonga. Okupljenim novinarima Keri je rekao da je veoma uzbuðen èinjenicom da æe za nesto više od 24 sata I zvanièno biti u prilici da sa Amerikancima podeli svoju viziju snažnije i bezbednije Amerike na unutrašnjem planu i Amerike koja uživa veæi ugled u inostranstvu.

Za razliku od nekadašnjih konvencija na kojima se odluèivalo ko æe biti predsednièki i potpredsednièki kandidat, ova konvencija je posveæena iskljuèivo promociji senatora Džona Kerija i njegovih stavova. Dominantna tema je svakako afirmacija liènosti, dela I predsednièkog programa Džona Kerija o èijem dugogodišnjem radu u Senatu amerièka javnost – prema poslednjim istraživanjima – ne zna dovoljno. Demokrate nastoje da steknu prednost u odnosu na aktuelnog predsednika koji – takodje prema poslednjim ispitivanjima javnosti – uživa podršku 48 odsto Amerikanaca, 2 odsto više od demokratskog kandidata Kerija.

Druga dominatna karakteristika konvencije u Bostonu je stranaèko jedinstvo kojem su podreðene sve razlike – od stavova meðu demokratama prema ratu u Iraku, do naèina na koji se stranka opredelila da vodi predizbornu kampanju. Pozivi glasaèima da izaðu u što veæem broju, posebno poruke u kojima se naglašava važnost svakog glasa za senatora Kerija, ukazuju da je ujedinjujuæi faktor – kako to primeæuju i amerièka glasila - strah od reizbora Džordža Buša koji je, po misljenju demokrata, za manje od 4 godine mandata udaljio Ameriku od tradicionalnih saveznika, razjedinio zemlju ujedinjenenu nakon teroristièkih napada 11. septembra, pretvorio enorman budžetski suficit u deficit i dozvolio gubitak više od 2,5 miliona radnih mjesta. Tome su juèe posebnu pažnju poklonili senator iz Masaèusetsa, Ted Kenedi i Kerijevi bivši suparnici na primarnim izborima Demokratske stranke, Dik Gephart i Hauard Din.

Posebno mesto, odnosno ulogu glavnog govornika, drugog dana konvencije imao je mladi I sve popularniji kandidat za senatora iz Ilinoja, Barak Obama.

“Verujem da možemo da pomognemo našoj srednjoj klasi i da radnièkim porodicama možemo da obezbedimo put ka ostvarenju njihovih težnji. Verujem da možemo da obezbedimo posao nezaposlenima, krov nad glavom beskuænicima, i da decu u gradovima širom Amerike spasimo od nasilja i oèajanja. Verujem da na istorijskoj raskrsnici na kojoj se danas nalazimo, možemo da se okrenemo pravim stvarima i da sve izazove koji su pred nama uspešno savladamo,” rekao je Obama okupljenim delegatima.

Ukoliko pobedi na senatskim izborima, on æe biti tek peti afroamerièki senator u istoriji SAD. U svom obraæanju na konvenciji Obama se založio za socijalnu pravdu i jedinstvo zemlje. “Ne postoje republikanske i demokratske države, postoje samo Sjedinjene Amerièke Države,” rekao je Obama èiji je otac doseljenik iz Kenije. “Samo u ovoj zemlji je moguæe da sin imigranta govori na predsednièkoj izbornoj Konveciji,” zakljuèio je Obama pozdravljen burnim aplauzom.

Sinoæ se delegatima konvencije obratila i Kerijeva supruga, Tereza Hajnc Keri. Najavljena kao govornik koji æe javnosti na najbolji naèin predstaviti porodièni i supružnièki profil senatora Kerija, Tereza Hajnc Keri je iskoristila priliku da istovremeno prikaže i sebe – kao imigranta iz Mozambika, obrazovanu ženu koja govori 5 jezika, majku, osobu kojoj je stalo do boljeg života ljudi u Americi i širom sveta i kao borca za zaštitu životne sredine. Ona je pozvala biraèe da u novembru daju glas njenom suprugu koga je opisala kao savesnog lidera koji æe štititi naciju ne ugrožavajuæi graðanske slobode, koji æe ohrabrivati nauènotehnološki razvoj sa ciljem da se omoguæi upotreba alternativnih goriva I smanji amerièka zavisnost od inostrane nafte. “Dzon Keri je borac, svoja odlikovanja zaradio je na staromodan nacin – braneæi interese Amerike na prvoj liniji fronta. Niko bolje od njega neæe braniti Ameriku,” poruèila je Tereza Hajnc Keri, bivša supruga republikanskog senatora Džona Hajnca od koga je nasledila multimilionsku industriju keèapa “Hajnc.” Nakon smrti njenog supruga, republikanci su joj nudili da se kandiduje za senatora iz Pensilvanije, ali je ona to odbila. Sinoæ je pozvala Amerikance da daju glas predsednièkom kandidatu demokratskog tabora.

Sliènu poruku, doduše u indirektnijoj formi, uputio je i sin pokojnog amerièkog predsednika Ronalda Regana, Ron Regan. On je na demokratskoj konveciji apelovao da se odobri zvanièno finansiranje istraživanja na embrionalnim primarnim æelijama, koje bi, kako vjeruju mnogi medicinski struènjaci, moglo da doprinese leèenju Alchajmerove bolesti od koje je bolovao predsednik Regan. “Teologiji nekolicine ne bi trebalo dozvoliti da ugrozi zdravlje i dobrobit mnogih ljudi. Za nekoliko meseci biraæemo izmedju dva kandidata. Imamo šansu da napravimo korak napred za dobrobit èoveèanstva. Biraæemo izmedju prošlosti i buduænosti, razuma i neznanja, istinskog milosrða i puke ideologije”, rekao je Ron Regan.

U centru pažnje veèeras æe svakako biti potpredsednièki kandidat, senator Džon Edvards. Njega æe na konvenciji pred 4,300 delegata i mnogobrojnih istaknutih amerièkih liènosti i stranih zvanica, najaviti supruga Elizabet Edvards. Ona kaže da æe Edvards svojim govorom nastojati da predstavi viziju i pravac kojim on i Džon Keri smatraju da zemlja treba da se kreæe. Kao sin tekstilnog radnika Edvards je prvi u svojoj porodici stekao univerzitetsko obrazovanje. Tokom svoje skoro dvadesetogodišnje advokatske karijere zastupao je obiène Amerikanace u sporovima protiv velikih korporacija. On je sinoæ stigao u Boston iz svoje rodne Severnoj Karoline gde je doterivao tekst svog veèerašnjeg govora i leèio prehladu.

U meðuvremenu, nedaleko od konvencijskog centra u Bostonu, nastavljaju se protesti manjih grupa demonstranata. Veæina protestvuju protiv rata u Iraku. Neki, pak, kritikuju Demokratsku stranku da više ne predstavlja malog èoveka. Protesti za sada protièu bez ikakve intervencije policije.

XS
SM
MD
LG