Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://news.sel.sony.com/digitalimages/images/2004/84/59/158459.jpg">Sonijev mikser Enikast - digitalna reportažna kola u akten tašni - 2004-07-27


Oni koji se seæaju prvih, takozvanih ”reportažnih kola“ za kolor televiziju znaju da se radilo o poveæem autobusu sa nekoliko prostorija i tonama opreme, sa kojim je uvek putovala ekipa od najmanje desetak ljudi.

Zahvaljujuæi minijaturizaciji elektronike, reportažna kola su se kasnije smanjila na velièinu pristojnog kombija.

A sada... japanski koncern Soni najavljuje da æe iduæeg meseca ponuditi reportažna kola takoreæi ne veæa od akten tašne.

Jedino što treba dodati su video kamere, koje su danas takodje neuporedivo manje od svojih preteèa iz šezdesetih godina. U Sonijevom koferèetu, zvanom Enikast, teškom oko 8 kilograma, integrisani su video i audio mikser, kontrola za kamere i generator teksta, kao i enkoder za slanje digitalnog video i audio signala preko interneta.

Drugim reèima, za samo 20 hiljada dolara, koliko æe koštati novi uredjaj, možete da imate sopstevni video studio za emitovanje televizijskog programa preko interneta.

Mikser Enikast omoguæuje vam da prikljuèite tri video kamere i više mikrofona, što znaèi da može da podržava ozbiljnu produkciju. Dodatna olakšavajuæa okolnost je i u tome što savremene kamere ne traže jaku i skupu rasvetu, a mikrofoni su sve jeftiniji.

Osim toga, sve je digitalizovano pa nema gubitaka u kvalitetu slike i tona. Ostaje još samo da ubedite nekoga da se pojavi pred kamerama i... program može da poène. (Ðorðe Putiæ)

XS
SM
MD
LG