Linkovi

Ubistvo novinara u Moskvi - 2004-07-26


Amerièkog novinara Pola Hlebnikova ubili su u Moskvi, ovog meseca, nepoznati napadaèi. Dugogodišnji novinar i istraživaè, Hlebnikov je bio urednik nedavno lansiranog ruskog izdanja amerièkog èasopisa Forbs. Predstavnik za štampu amerièkog državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, zatražio je od ruskih vlasti da preduzmu brzu akciju, kako bi otkrile ubice Pola Hlebnikova.

“Za nas je važno da ubice brzo budu izvedene pred lice pravde. A brzo utvrðivanje odgovornosti, u ovom sluèaju, znaèajno je kako bi se, meðu novinarima, izbeglo stvaranje klime straha. Pol Hlebnikov je bio hrabar i talentovan novinar, koji je predstavljao najbolje amerièke vrline – fer plej, jednakost i otvorenost.”

Delatnost Pola Hlebnikova bila je usmerena na otkrivanje veza izmeðu politike, korupcije, bogatstva i nasilja. Njegova knjiga o ruskom bogatašu Borisu Berezovskom, koji živi u egzilu, pod naslovom “Kum Kremlja”, objavljena je 2000-e. Njegova druga knjiga, “Razgovori s varvarinom”, obraðuje temu organizovanog kriminala i dugotrajnog rata u Èeèeniji, sukoba koji su obeležila brojna zlodela, kako ruskih snaga tako i èeèenskih pobunjenika. Pre par meseci, èasopis Forbs kome je Hlebnikov bio na èelu, objavio je spisak stotinu najbogatijih ljudi u Rusiji, meðu kojima ima i skoro 40 milijardera. Objavljivanje tog spiska izazvalo je brojne komentare u zemlji, u kojoj je veæina stanovništva izuzetno siromašna. Kao potomak ruskih emigranata, koji su zemlju napustili nakon dolaska komunista na vlast 1917-e, Pol Hlebnikov je posedovao veliko interesovanje i ljubav prema Rusiji. Ipak, on svoje tekstove nije ogranièio samo na Rusiju. U tekstu koji je 2003-e objavilo englesko izdanje èasopisa Forbs, Hlebnikov je govorio o korupciji meðu vladajuæim iranskim verskim liderima. U Iranu, napisao je Hlebnikov, mala grupa verskih voða i njihovih saradnika “vuku konce iza scene i na taj naèin su se veoma obogatili.” Bez obzira da li je u putanju bila Rusija, Iran ili neko drugo mesto, Pol Hlebnikov se – kako je to navedeno u dnevniku Vol Strit Džurnal – “nije bojao da stvara uticajne nepijatelje zarad poštenog novinarstva.” Portparol amerièkog državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, naglasio je da ubice Pol Hlebnikova moraju biti izvedene pred lice pravde. Oni koji su krivi moraju da odgovaraju.

XS
SM
MD
LG