Linkovi

Nemiri medju Palestincima - 2004-07-26


Predsednik Palestinskih vlasti Jaser Arafat je smenio svog rodjaka, Musu Arafata, sa položaja novoimenovanog šefa bezbednosti u pojasu Gaze. To imenovanje je izazvalo nasilje i demonstracije oko dve hiljade Palestinaca u kojima je barem desetak ljudi je ranjeno. Demonstranti su rekli da je izbor Arafatovog rodjaka bio još jedan primer nepotizma i korupcije u okviru palestinskih vlasti. Palestincima su pružene milijarde dolara pomoæi. Sjedinjene Države su vodeæi darodavac koji daje sredstva ne-vadinim organizacijama i Ujedinjenim nacijama. Drugi veliki donatori su Japan, èlanice Evropske unije, Norveška, Medjunarodni monetarni fond i zemlje Arapske lige. Medjutim, tokom godina, znatnu svotu tog novca ukrali su palestinski funkcioneri u cilju sopstvenog bogaæenja. Studija koju je 2003.godine izradio Medjunarodni monetarni fond ukazuje da je od 1995. do 2000. godine oko devet stotina miliona dolara prebaèeno na bankovne raèune koje kontroliše Jaser Arafat. Èlanovi Arafatove porodice i drugi palestinski lideri su takodje koristili novac koji je bio namenjen palestinskom narodu. Nemiri u Gazi, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, predstavljaju ozbiljnu krizu. Gospodin Anan je istakao da Palestinci moraju da preduzmu korake, ”da tu situaciju stave pod kontrolu jer æe u suprotnom biti veoma teško postiæi bilo kakav napredak.“ Državni sekretar Kolin Pauel opisuje palestinsku situaciju kao ”haotiènu“.

”Oduvek govorimo da je potrebna reforma palestinske zajednice, da je potreban premijer koji ima široka ovlašæenja, neko ko bi imao kontrolu nad svim bezbednosnim snagama i nad instrumentima vlade. To se nije dogodilo“.

Gospodin Pauel je rekao : ”Na palestinskom narodu i palestinskim liderima je da odrede kakve korake žele sada da preduzmu“.

”Verujemo da je pravi put da Arafat prepusti vlast - stvarnu izvršnu vlast - premijeru, dok je na premijeru da uèini ono što je potrebno za palestinsku zajednicu. Kad se to dogodi, možemo krenuti ka realizaciji ”mapi za mir.“ Tada se možemo pozabaviti ne samo bezednosnim veæ i ekonomskim problemima koji pogadjaju palestinski narod“. O palestinskim politièkim reformama se diskutovalo na samitu u jordanskom gradu Akabi 2003. godine, kojem su prisustvovali predsednik Džordž Buš, jorandski kralj Abdula , izraelski premijer Ariel Šaron i tadašnji palestinski premijer Mahmud Abas. Medjutim, nije usledila nikakva akcija od strane Palestinaca. Državni sekretar Pauel smatra da je ”greška na Jaseru Arafatu“.

XS
SM
MD
LG