Linkovi

Sloboda Iraku - 2004-07-26


Cilj SAD predvodjene koalicije u Iraku je, kako je rekao amerièki državni sekretar Kolin Pauel, da pomogne Iraèanima da uspostave “ slobodnu i representativnu vladu, koja æe služiti narodu i boriti se za njegovo dobro.

” Predsednik Džordž Buš i drugi koalcioni lideri obeæali su da æe osloboditi Irak, da æe zbaciti represivni režim i da æe obnoviti samoupravu iraèkom narodu. Mi smo održali naše obeæanje...iraèki narod sada ima nove lidere i novu moguænost da uobliæi svoju sudbinu.”

Pauel je rekao ” Irak je sada zemlja kojom æe upravljati zakon, a ne sila”:

“ Iraèka privremena vlada, koju predvode predsednik Gazil al-Javer i premijer Ijad Alavi, poèeli su dobro. Da pozajmimo izreku iz amerièkih ranih nastojanja na uspostavljanju demokratije, Irak je veæ preduzeo kritiène prve korake u pravcu formiranja savršenije unije, usostavljanja pravde, unitrašnjeg mira i obezbedjenja zajednièke odbrane. ”

Ovlašèenja privremene vlade baziraju se na privremenom adminstrativnom zakonu, koji su napisali Iraèani. Taj dokument podržava ljudska prava, reprezentativnu upravu, civilnu kontrolu vojske i nezavisno pravosudje. 26 iraèkih ministarstava sada funkcioniše pod iraèkim rukovodstvom. Ujedinjene nacije i nezavisna iraèka izborna komisija poèeli su rad na izborima za privremenu nacionalnu skupštinu, koji æe se održati do kraja januara 2005 godine. SAD su dale sveèano obeæanje, rekao je državni sekretar Pauel, da uèine sve što mogu da bi pomogle Iraèanima, dok Irak poèinje prelaz na demokratsku upravu, a SAD æe“ ispuniti to obeæanje.”

XS
SM
MD
LG