Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.htnet.hr/2003/06/13/0462007.3.jpg">Florans Artman: Neprihvatljivo za Sud da se devet godina èeka na hapšenje Karadžiæa i Mladiæa - 2004-07-25


Komentarišuæi èinjenicu da se danas navršava devet godina od podizanja prve optužnice protiv Radovana Karadžiæa i Ratka Mladiæa, portparol glavne tužiteljice Tribunala, Karle del Ponte, Florans Artman kaže kako je neprihvatljivo za Sud da se toliko dugo èeka na hapšenja po optužnici koja sadrži "neke od najstrašnijih zloèina poèinjenih na tlu Europe".

Portparol glavne tužiteljice, u razgovoru za Glas Amerike kaže da je stav Karle del Ponte da je 9 godina " slobode za Karadžiæa i Mladiæa, kako kaže, " neprihvatljivo za Sud i vrlo bolno za žrtve koje èekaju toliko dugo na ispunjenje pravde".

Artman:Zato se obraæamo SFOR-u i vlastima u Republici Srpskoj jer se Radovan Karadžiæ najveæe vrijeme krije u bosansko-srpskom entitetu, i ako nekada predje granicu u pravcu Srbije i Crne Gore. Što se tièe Mladiæa, naše informacije ukazuju da se on veæ dugo vrijeme nalazi u SCG, odnosno, najviše u Srbiji.

Kada je u pitanju saradnja vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, Artman kaže da se u Hagu sa nestrpljenjem èeka realizacija "pozitivnih najava". Zbog zastoja u saradnji, tužitelji posljednjih mjeseci nisu bili u prilici isporuèiti Beogradu ništa od povjerljivih informacija, vezanih za kretanje haških bjegunaca.

Artman:Ranije smo davali informacije koje smo imali, a koje su jasno upuæivale na èinjenicu da je Mladiæ u Srbiji. Medjutim, te informacije nikada nisu bile iskorištene za hapšenje.

Umijesto rijeèi oèekuju se djela vlasti u Beogradu, što bi tužiteljstvo navelo da, kako tvrdi Hartmann, "sa radošæu" promijeni sadašnji stav prema saradnji sa Srbijom i Crnom Gorom. Za sada, medjutim, poput propuštenog hapšenja Gorana Hadžiæa, nižu se razlozi za zabrinutost.

Artman:Èekamo da policija poène da hapsi, a politièke vlasti poènu da objašnjavaju javnosti da je hapšenje osumnjièenih dužnost jedne države i poštivanje zakona, a ne kršenje nacionalnog interesa", zakljuèila je portparol Tužiteljstva, Florans Artman.

XS
SM
MD
LG