Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040724/lthumb.korea_base_map.gif">Severna Koreja odbacila ponudu Sjedinjenih Država da sledi primer Libije - 2004-07-24


Portparol severnokorejskog ministarstva inostranih poslova , kojeg je citirala državna novinska agencija, u subotu je izjavio da je amerièki predlog, napravljen da bi spreèio nuklearni program jedne komunistièke države, malo cenjen da bi se o njemu razgovaralo. Portparol je za amerièki predlog rekao da je ništa osim sramne ponude. On je ponovio ponudu Pjongjanga da zamrzne svoje nuklearne aktivnosti kao prvi korak prema njihovom ukidanju, ali samo ukoliko Vašington ukine ekonomske sankcije, skine Severnu Koreju sa liste zemalja koje pomažu teroristima i odobri energetsku pomoæ.

U èetvrtak je amerièki državni podsekretar Džon Bolton pozvao Severnu Koreju da se ugleda na Libiju, koja je nedavno pristala da se odrekne svog oružja za masovno uništenje u zamenu za normalne odnose sa Vašingtonom i njegovim saveznicima.

Tokom svoje èetvorodnevne posete Seulu, Bolton je posetio i Tokio , dok je japanski premijer Juniæiro Koizumi proveo dva dana u Južnoj Koreji. U oba sluèaja razgovaralo se o Severnoj Koreji. Takodje tokom poslednjih dana , 80 južnokorejskih kamiona napunjenih pirinèem prešlo je dobro obezbedjenu demilitarizovanu zonu koja razdvaja dve Koreje, kako bi dostavila pomoæ u hrani namenjenu severu.

Vašington je u petak namenio 50 hiljada tona pomoæi u hrani za Severnu Koreju, koja æe biti dostavljena ove godine. Tri runde razgovora o severnokorejskim nuklearnim ambicijama održane su u Pekingu , ali ni jedna nije proizvela pomeranje sa mrtve taèke. Sjedinjene Države , Rusija, Kina, Japan i dve Koreje nisu se složile. Libija je, trošeæi godine napora, popravila veze sa zapadom, jednim saopštenjem u decembru da je ukinila svoj nuklearni i program ostalog nekonvencionalnog oružja. Ona se takodje zarekla da neæe trgovati oružjem sa Iranom, Severnom Korejom i Sirijom, ili ostalim državama optuženih da se bave nelegalnom trgovinom oružjem.

Severnokorejska reakcija na potez Tripolija bila je saopštenje ministarstva inostranih poslova u kojem se odbacuju nade da bi mogla da donese sliènu odluku, nazvavši to greškom imbecila.

XS
SM
MD
LG