Linkovi

Predsednik Buš potpisao novi zakon protiv bio-terorizma - 2004-07-21


Novim projektom nazvanim ”bio-štit,“ u narednih 10 godina biæe stavljeno na raspolaganje pet milijardi i 600 miliona dolara za troškove razvoja savremenih mera odbrane od katastrofalnih napada. Predsednik Buš je rekao da je ovaj zakon važan element u borbi protiv terorizma:

”11. septembra 2001. godine, Amerika je bila svedok destrukcije i bola koji su teroristi bili u stanju da nam nanesu pretvorivši avione na komercijalnim linijama u oružje masovnog uništenja. Ti napadi su otkrili dubinu rešenosti našeg neprijatelja, ali ne i obim njihovih ambicija. Znamo da teroristi tragaju za još smrtonosnijom tehnologijom. Ukoliko steknu hemijsko, biološko ili nuklearno oružje, nema sumnje da æe ga upotrebiti kako bi nam naneli još veæu štetu.“

Novim zakonom nalaže se vladinim agencijama da za nacilnalne strategijske zalihe kupe 75 miliona doza savremene vakcine protiv antraksa. Takodje se odobravaju sredstva za nabavku druge, bezbednije generacije vakcine protiv velikih boginja, protivotrova za botulin i za bolje leèenje od izloženosti hemijskom ili radiološkom oružju, ukljuèujuæi deèju verziju pilule protiv radijacije. Predsednik Buš je rekao da se tim zakonom pružaju amerièkim funkcionerima nova ovlašæenja za ubrzavanje istraživanja i razvoja onih lekova protiv bioterorizma koji najviše obeæavaju:

”Odbijamo da sedimo skrštenih ruku dok se moderna tehnologija možda usmerava protiv nas. Angažovaæemo velike nade amerièke nauke i inovacije kako bi smo se suoèili sa najveæom opasnošæu našeg doba.“

Novi zakon je odobren gotovo jednoglasno u oba doma Kongresa. Okružen zakonodavcima u ružiènjaku Bele kuæe, predsednik je potpisao ovaj zakon na radnom stolu na kojem je bio znak: Zaštita Amerike. Predsednik Buš kaže da je projekat Bio štit deo šire strategije za odbranu od oružja masovnog uništenja. Vlada je veæ postavila savremene ekološke detektore koji upozoravaju na takve napade i uskladištila dovoljno vakcine protiv velikih boginja za svakog Amerikanca.

XS
SM
MD
LG