Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040715/iraq_violence_map.gif">Novi talas nasilja pogodio je Irak tokom proteklih 48 sati - 2004-07-15


U najkrvavijem napadu, u eksploziji automobila bombe poginulo je najmanje 10 ljudi. Istovremeno, vlada premijera Ijada Alavija pokušava da promijeni taktiku obraèuna sa pobunjenicima i ekstremistima.

Više od dvadeset Iraèana ubijeno je u posljednja dva dana – radi se o najveæem broju žrtava od primopredaje vlasti krajem prošlog mjeseca. Meta najžešæeg napada u Haditi bile su institucije vlade i lokalne policijske snage. Ubrzo nakon napada – policija je sprijeèila napadaèe u Karbali. Saopšeno je da su bombaši samoubice aktivirali eksploziv kada su uvidjeli da su opkoljeni.

U meðuvremenu - predsjednik prelazne vlade Ijad Alavi najavio je formiranje nove bezbjednosne službe. Kljucni zadatak Direktorijuma za opštu bezbjednost je borba protiv pobunjenika, kazao je Alavi, koji je apelovao na meðunarodnu zajednicu da pošalje pojaèanja mirovnim snagama u Iraku.

Apel je uslijedio nakon povlaèenja skromnog, filipinskog kontigenta.

Televizijska stanica Al Džazira pokazala je video snimak otetog Filipinca Anhela De la Kruza koji je rekao da æe uskoro biti kod kuæe, zahvaljujuæi odluci vlade u Manili o prijevremenom povlaèenju 50 vojnika. Veæinsko mišljenje je da je Manila pružanjem takvog ustupka – omoguæila teroristima da proslave pobjedu u Iraku.

U meðuvremenu, uticajni republikanski senator Džon Vorner koji predsjedava Odborom za oružane snage najavio je da æe Sekretarijat za odbranu voditi istragu u vezi sa još jednim brojem sluèajeva zlostavljanja zatvorenika, ali nije precizirao koliko još istraga Pentagon planira da obavi i gdje su se ta zlostavljanja pritvorenih dogodila. Senator Vorner rekao je da je zadovoljan dosadašnjim istragama koje je sproveo Sekretarijat za odbranu, kao i saradnjom Pentagona sa senatskim Odborom za oružane snage. Do sada je zbog zlostavljanja zatvorenika u Iraku optuženo sedam amerièkih vojnika.

A nakon izvještaja lorda Batlera, u kojem je oštro kritikovan rad obavještajnih službi u vezi sa informacijama o iraèkom predratnom arsenalu zabranjenog oružja, u Londonu je objavljeno da vlada premijera Tonija Blera – razmatra moguæe reforme obavještajnih službi. U zakljuècima istrage koju je vodio Lord Batler, kaže da nije bilo svjesnog manipulisanja obavještajnim informacijama ali se iznosi ocena da su napravljene greške prilikom analize i iznošenja podataka u javnost.

XS
SM
MD
LG