Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040714/capt.ny19007142027.afghanistan_us_vigilantes_ny190.jpg">Mirovne snage u Avganistanu pomagale grupi ilegalnih lovaca na teroriste. - 2004-07-14


Pripadnici mirovnih snaga su nesmotreno pružili pomoæ trojici amerièkih državljana koji su donedavno vodili sopstvenu, ilegalnu anti-teroristièku operaciju u Avganistanu, saopštio je predstavnik mirovnih snaga u Kabulu. Èuvari mira upuæivali su ekipe za uklanjanje eksplozivnih naprava, ukljuèujuæi specijalno dresirane pse, na mesta na kojima su navodni lovci na teroriste upravo izvršili raciju.

Poèetkom ovog meseca, avganistanske vlasti pritvorile su trojicu amerièkih državljana, na èelu sa bivšim vojnikom Džonatanom Ajdimom, kada je navodno otkriveno da u privatnom zatvoru drže osmoricu Avganistanaca.

Ajdima i njegovi partneri su, kako je izvešteno, zarobili pomenute Avganistance u racijama u okolini Kabula. Prema nekim izveštajima, lažni vojnici su nastojali da dobiju višemilionske nagrade koje je amerièka vlada raspisala za hvatanje terorista, poput lidera Al Kaide, Osame bin Ladena.

Po reèima portparola mirovnih snaga u Kabulu, pukovnika Krisa Hendersona, Ajdima je uspeo da ubedi jednog oficira za vezu iz sastava mirovnih snaga da njegova grupa pripada amerièkim vojnim snagama u Avganistanu:

“Ajdima i njegov tim operisali su obuèeni u uniforme nalik na amerièke. Na ramenima su nosili amerièke zastave”.

NARR: No, posle nekog vremena komandanti mirovne misije poèeli su da se èude zbog èega ta grupa nije koordinisala svoje operacije sa mirovnim snagama u Kabulu. Pripadnici mirovnih snaga nikada nisu uèestvovali u Ajdiminim operacijama, osim ekipe za uklanjanje mina. Neki od Avganistanaca koji su držani u lažnom zatvoru bili su podvrgnuti batinama, dok pukovnik Henderson kaže da pripadnici mirovnih snaga nisu tome bili svedoci.

XS
SM
MD
LG