Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.jackito-pda.com/images/home/visuel_pda.gif"> Zaboravite na personalne digitalne asistente (PDA), dolazi nam TDA - 2004-07-13


Taman smo se nekako navikli na džepne kompjutere, takozvane ”personalne digitalne asistente“ - skraæeno PDA, a sada nam najavljuju nove džepne uredjaje, nazvane TDA - odnosno ”taktilne digitalne asistente.“

Francuska kompanija Novinit poèela je da prodaje tu nov tip džepnog raèunara nazvan Žakito, koji nema specijalnu pisaljku, ne prepoznaje nikakav specijalan rukopis i nema tastaturu, pa èak ni jedno mehanièko dugme.

Umesto toga, ovim uredjajem se upravlja i po njemu piše iskljuèivo ruènim palcima - koje je, ruku na srce, teže izgubiti nego specijalne pisaljke, a osim toga ima ih dva. Ako ste ikada videli kakvom brzinom klinci igraju igrice na džepnim elektronskim uredjajima kojima upravljaju palcima, onda æe vam biti jasno da je moguæe naviæi se na pisanje sa ta dva prsta, pogotovu što Žakito može da prima dve komande istovremeno.

U zamenu za 600 dolara dobiæete 7 procesora koji su u stanju da rade paralelno i to na niskoj frekvenciji, kako bi štedeli baterije. Slika na ekranu pristojne velièine 6 puta 10 santimetara, može da bude u boji ili crno bela. Sa strane postoje dva proreza za memorijske kartice, kapaciteta do jednog gigabajta po kartici.

Inaèe, ”Žakito“ ima ugradjen FM radio, mikrofon i zvuènike, kao i prikljuèak za slušalice. Takodje poseduje moguænost bežiènog povezivanja takozvanom Blutut tehnologijom.

XS
SM
MD
LG