Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="  http://www.sportal.de/de/images/200339/230903montgomery_i.jpg">Ni Tim Montgomeri ne ide u Atinu! - 2004-07-12


Dan posle neoèekivanog neuspeha olimpijske šampionke Merion Džons, na amerièkom kvalifikacionom takmièenju za odlazak na Olimpijske igre dogodilo se još jedno veliko iznenaðenje. Svetski rekorder na 100 metara, Tim Montgomeri nije uspeo da se kvalifikuje za jedinu disciplinu za koju je prijavljen u Atini.

Zvanièno najbrži èovek na svetu završio je finalnu trku tek na sedmom mestu, daleko iza pobednika, bivšeg svetskog rekordera i zvaniènog olimpijskog šampiona Morisa Grina, koji je sa 9,91 postigao drugi rezultat sezone. Pored Grina, koji je od samog starta kontrolisao trku, plasman na Olimpijske igre, koje poèinju za mesec dana, obezbedili su i dvoranski svetski šampion na 60 metara Džastin Getlin sa 9,92 i njegov trening partner Šon Kroford, koji je bio stotinku sporiji. Montgomeri je završio sa za njega vrlo skromnih 10,13, tako da se verovatno uopšte neæe takmièiti u Atini, jer je malo verovatno da æe ga treneri izabrati za štafetu – pre svega zbog lošeg rezultata, a pored toga i zbog istrage pod kojom se nalazi zbog navodne optužbe za doping.

Još jedan olimpijski pobednik iz Sidneja obezbedio je plasman u Atinu. Anðelo Tejlor, šampion na 400 metara sa preponama završio je na drugom mestu na kavlifikacijama u Sakramentu, u vremenu 48 sekundi i 3 stotinke. Pobedio je Džejms Karter sa 47,68, dok je uèešæe u Atini obezbedio i Beni Brazel sa 48,05. U skoku u dalj, oèekivano lako pobedio je svetski šampion Dvajt Filips sa 8 metara i 28 centimetara, a pored njega u Atinu æe i Toni Olmond i Džon Mofit. Izostao je najveæi Filipsov rival Savante Stringfelou, koji je pokidao ahilovu tetivu i završio je sezonu.

Za razliku od Grina i Tejlora, šampion iz Sidenja u skoku motkom Nik Hajsong, završio je tek na petom mestu sa 5 metara i 75 centimetara i takoðe propušta olimpijske igre. Umesto njega u Atini æe biti Tim Mek, pobednik kvalifikacija u Sakramentu sa 5,90, Tobi Stivenson, koji je preskoèio 5,85 i Derek Majls, treæi sa 5,80.

Od ostalih dogaðaja izdvajamo novi amerièki rekord koji je u troskoku postavila slepa atletièarka Tiombe Hurd. Ona je preskoèila 14 metara i 45 centimetara i tako za èetiri centimetra nadmašila rezultat Šile Hadson iz 1996. godine.

XS
SM
MD
LG