Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040709/t/r3795691826.jpg">Danas vam predstavljamo novu ekranizovanu verziju o Kralju Arturu koju je režirao Antoan Fukua - 2004-07-12


Postoji nekoliko kandidata za pravog Kralja Artura, a u ovoj filmskoj verziji, ovaj istorijski lik smešten je u period posle pada Rimskog carstva, pre 17 vekova. Zemlju potresaju borbe za vlast, a Lucije Arturije Kast predvodi Sarmiæane, ratnike koji su pali u ropstvo kada su njihovu zemlju osvojili Rimljani.

Neposredno pred odlazak u penziju, posle hrabrog služenja u vojsci na severu Britanije, Artur i nekolicina njegovih vitezova suoèena je sa opasnošæu od novih osvajaèa -- Saksonaca. Artur je prinudjen da sklopi savez sa nekadašnjim neprijateljima i da se bori za slobodu.

Naslovnu ulogu u filmu tumaèi koga tumaèi Klajv Oven, koji je uspešno nastupao, pored ostalog, u filmu BORNOV IDENTITET i PARK GODSFORD:

“Ja sam mislio da je Artur lik iz mašte, zato što sam o njemu znao samo iz deèijih knjigam i filmova. Iznenadio sam se kada sam otkrio da je on bio zapravo veoma interesantan lik. Medjutim, film predstavlja samo jedno od tumaèenja jedne legende. “

Kira Najtli, mlada britanska glumica, koja u ”KRALJU ARTURU“ tumaèi Ginevru, veæ se proslavila ulogom u avanturistièkom filmu. Naime, prošle godine gledali smo je u filmu ”PIRATI SA KARIBA“ gde je glumila Elizabet Svan. Ove godine, Kira se rame uz rame bori sa muškaricima, za kojima ni malo ne zaostaje po uèinku.

“Neverovatno je koliko je Ginevra jaka, nezavisna i manipilativna. Veoma je proraèunata i sama kontroliše svoju sudbinu. Interesantne su te odlike koje ima u ovom filmu, jer svi je zamišljamo kao romantiènu i nevinu. Ona zapravo ima mnogo krvi na svojim rukama.“

Film KRALJ ARTUR režirao je Antoan Fukua, najpoznatiji po ostvarenju ”TRAINING DAY“ koje je Denzelu Vašingtonu donelo Oskara za glumu. U svom novom filmu, Fukua pokazuje svoju strast za istorijskim dramama.

“Odrastao sam uz "EKSKALIBUR", "SEDAM SAMURAJA" i druge Kurosavine filmove, a za sebe sam prouèavao mitologijiu. U suštinu, klada analiziram sve velike filmove koje volim, u njihovoj osnovi nadjem mitologiju. ”

Možda je interesantinije da se Fukua, inaèe crnac, prihvatio ekranizacije jednog od najvažnijih dela anglo-saksonske kulture. On kaže da se crnaèko kulturno nasledje ne razlikuje mnogo od belaèkog.

“Moji preci su došli u ovu zemlju, tako da je ona za mene Rim. Gledano iz prespektive filma, da sam ja vitez i da neko napada ovu zemlju, ja bih se borio jer su moja deca sada ovde. Ljudski duh je isti, bez obzira na boju kože, radi se o delima i žrtvi. “

"KING ARTHUR" je snimljen u Irskoj po scenariju Dejvida Franzonija, dobitnika Oskara za scenario za film GLADIATOR.

XS
SM
MD
LG