Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040709/thumb.mosb10307092238.russia_editor_killed_mosb103.jpg">Urednik ruskog izdanja magazina Forbs Pol Hlebnjikov ubijen u Moskvi - 2004-07-10


Hlebnjikov , koji je rodjen u Sjedinjenim Državama , radio je za Forbs od 1989. godine i pokrenuo je rusko izdanje prošlog aprila. Magazin je objavio listu najbogatijih Rusa i zabeležio da u Moskvi ima više milijardera nego u bilo kom drugom gradu u svetu.

Govoreæi ubrzo nakon pojavljivanja prvog broja ruskog Forbsa, Hlebnjikov je izjavio da njegov list ljuti pojedine ruske oligarhe. 1996. godine Forbs je objavio Hlebnjikovu knjigu o Brisu Berezovskom, nekada moænom biznismenu koji sada živi u egzilu. Tajkun je pokrenuo tužbu protiv Forbsa, ali ju je povukao nekoliko godina kasnije, nakon što je magazin povukao pojedine tvrdnje.

2001. godine Hlebnjikov je objavio bestseler knjigu «Kum Kremlja», koja je veoma kritièna prema Berezovskom. Hlebnjikov je medju više od deset ruskih novinara koji su ubijeni u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza. Izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku, En Kuper izjavila je da je ta organizacija šokirana ovim ubistvom.

« Želim da kažem da smo mi u Komitetu za zaštitu novinara , tokom proteklih pet godina , zabeležili 14 sluèajeva u Rusiji, u kojima su novinari ubijeni zbog svog posla. I u veæini tih sluèajeva novinari su ubijeni iz vatrenog oružja, izbodeni nožem ili su premlaæeni do smrti. To je ogromna tragedija».

Ruska agencija Interfaks objavila je da je policija pronašla automobil iz kojeg su navodno ispaljeni hici na Hlebnjikova, i da je visoki ruski vojni tužilac postavljen na èelo istrage. Agencija Itar Tas citirala je jednog zvaniènika tužilaštva da su istražioci razmotrili nekoliko teorija , od kojih je jedna da je ubistvo povezano sa Hlebnjikovim pisanjem.

XS
SM
MD
LG