Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040709/thumb.sge.lro53.090704082314.photo00.default-384x270.jpg">Oslobodjeni Pakistanac Amdžad Hafiz se iz Iraka vratio u domovinu - 2004-07-09


Amdžad Hafiz, zaposlen u amerièkoj kompaniji koja isporuèuje hranu i ostale potrepštine koalicionim snagama u Iraku, zarobljen je 27. juna kada je upao u zasedu. U intervjuu za Glas Amerike, Hafiz, koji pomalo govori engleski, rekao je da je imao poteškoæe u komunikaciji sa svojim otmièarima zato što veoma slabo govori arapski. On kaže da su ga ekstremisti optužili da je amerièki špijun.

”Rekao sam im da sam Pakistanac, a oni su odvratili ”Nisi, ti si pripadnik amerièke bezbednosti.“

Otmièari su naredili Hafizu dae snimi video poruku u kojoj æe preneti njihov zahtev da pakistan zatvori svoju diplomatsku misiju u Bagdadu. Pakistan je blizak saveznik SAD, koji je saopštio da neæe slati svoje vojnike u Irak, osim ukoliko to od njega ne budu tražile Ujedinjene Nacije i iraèka prelazna Vlada. Posle Hafizove otmice, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf javno je apelovao da se on pusti na slobodu. Hafiz je rekao da je tokom šest dana u zarobljeništvu, video kako su ekstremisti ubili trojicu otetih, èiji identitet mu nije poznat i dodao da su mu pretili da æe mu odseæi glavu pred kamerom.

”Rekli su mi da je kamerman na putu i da æe mi, kada on stigne preseæi vrat. Èekao sam da umrem.“

Hafiz je rekao da je upitao otmièare da li može da se pomoli poslednji put, te da su ekstremisti tek tada poèeli da veruju da je on zaista musliman. Oslobodjeni talac dodaje da su otmièari veoma pažljivo posmatrali dok je izvodio muslimanski ritual pranja pre molitve, kako bi utvrdili da li je zaista pripadnik islama. Otmièari su navodni popustili i pred suzama Hafizove majke. Amdžad Hafiz je dodao da je ljut što mu nekadašnji poslodavci nisu ponudili nikakvu kompenzaciju za taj incident.

XS
SM
MD
LG