Linkovi

Podeljena mišljenja amerièkih analitièara o izboru senatora iz Severne Karoline Džona Edvardsa za potpredsednièkog kandidata Demokratske stranke  - 2004-07-08


Prilikom objavljivanja te odluke senator Keri je pohvalio Edvardsa kao politièara. Meðutim, eksperti razlièito ocenjuju koliko æe Edvards biti od pomoæi Keriju na predstojeæim predsednièkim izborima:

Senator Edvards se borio protiv Kerija za predsednièku nominaciju Demokratske stranke, ali tokom primarnih izbora uspeo je da pobedi samo u svojoj državi ,Severnoj Karolini. Uprkos tom neuspehu, analitièari su bili impresionirani izbornom tehnikom njegove kampanje. Rièard Simiatin, profesor politièkih nauka na Amerièkom univerzitetu, smatra da je izbor Edvardsa za potpredsednièkog kandidata veoma pametan potez.

“Edvards doprinosi svojom mladošæu, energijom i radnièkim poreklom koji nedostaju Keriju. To æe pomoæi Keriju u izbornoj trci u južnjaèkim državama i u državama kao što su Ohajo, Zapadna Virdžinija i Mizuri, u kojima su Buš i Keri izjednaèeni. Edvards bio mogao da bude privlaèan na jugu tih država gde veæinom žive ljudi radnièkog porekla kao on sam.”

Profesor Simiatin takoðe smatra da je Edvards toliko dobar u sprovoðenju izborne kampanje da æe verovatno dati podsticaj i Kerijevoj kampanji. Meðutim, Leri Sabato, direktor Centra za politiku na Univerzitetu države Virdžinije ukazuje na neke ozbiljne nedostatke novog potpredsednièkog kandidata:

“ Edvards nije najbolji izbor, jer mu nedostaje iskustvo. On nije zauzimao nikakvu javnu funkciju pre nego što je izabran za senatora, i rezultati u Senatu su mu prilièno tanki. Nije bio ni naroèito prilježan senator. Stoga se s pravom može postaviti pitanje da li je Edvards kvalifikovan da u ovo veoma opasno vreme, u sluèaju potrebe, vrši dužnost predsednika? Verovatni odgovor je da ne može.”

Kandidaturu Kerija i Edvardsa trebalo bi da potvrde delegati na kongresu Demokratske stranke, kasnije ovog meseca u Bostonu.

XS
SM
MD
LG