Linkovi

Iraèani izgleda da imaju poverenje u lidere svoje nove suverene vlade - 2004-07-08


Prema anketi sprovedenoj u šest gradova od 9. do 19. juna, više od 70 odsto ispitanika je izjavilo da ima poverenje u premijera Ijada Alavija. Predsednik Gazi Javar, uživa poverenje više od 80 odsto anketiranih. Èetiri od pet ispitanika je izjavilo da oèekuje da se posle prenosa suvereniteta situacija u njihovoj zemlji poboljša. Ipak, posle decenija loše vladavine režima Sadama Huseina, Irak mora da prebrodi još mnogo izazova, meðu kojima su obnova infrastrukture i stvaranje stabilne ekonomije. Bezbednost i dalje ima prioritet. “Strani plaæenici i ostaci Sadamovog režima”, rekao je premijer Alavi, “prolivaju krv nedužnih Iraèana”. Prema njegovim reèima, “buntovnici pokušavaju da nam unište zemlju, ali mi to neæemo da im dopustimo”. Bitka protiv terorizma u Iraku je prvo i pre svega iraèka bitka. Snage koalicije pod voðstvom Sjedinjenih Država æe ostati u Iraku, kako je rekao predsednik Džord Buš, “dokle god to bude zahtevala stabilnost Iraka i koliko god njihovo prisustvo bude trebala i tražila Iraèka vlada”.

“Teroristi su oèajni i besni. Sve je manje mesta na kojima mogu da se kriju. Jasno im je da njihova stvar propada. Znaju da vreme radi protiv njih”, rekao je amerièki predsednik. Teroristi ne žele slobodni Irak. Oni vrše otmice i grozna ubistva. Prema reèima predsednika Buša, “njihova dela su sve surovija i sve više sadistièka”.

“Oni pokrivaju svoja lica na video snimcima, na snimcima svojih zloèina. Ali te kapuljaèe ne mogu da skriju lice zla. Tu vrstu smo veæ videli ranije, u logorima smrti i gulazima... Zlo nas neæe zastrašiti i pobediæemo”, rekao je amerièki predsednik. Slobodni muškarci i žene u Iraku æe ostvariti svoju želju za slobodom. Sjedinjene Države su obeæale da æe im pomoæi da se oslobode tiranije, da obnove svoj suverenitet i krenu stazom demokratije. A kada Sjedinjene Države “daju reè nekome”, onda Sjedinjene Države, kako je predsednik Buš zakljuèio, “tu reè i održe”.

XS
SM
MD
LG