Linkovi

Amerièki zakonodavci reaguju na opadanje podrške amerièke javnosti za rat u Iraku  - 2004-07-05


U kontakt emisiji ”Susret sa štampom,“ amerièke televizijske mreže NBC, Libermen je rekao da najveæu opasnost po ispunjenje amerièkih nada ne predstavljaju teroristi, ekstremisti i pubunjenici, veæ smanjenje optimizma u amerièkoj javnosti:

”Nema naèina na koji bi pobunjenici mogli da poraze amerièku vojsku i naše saveznike u svetu i u samom Iraku. Opasnost je u tome što bi teroristi i pobunjenici mogli da ostvare politièku pobedu time što bi podelili amerièku javnost, i naravno, javnost u samom Iraku. U Americi mora da postoji jedinstvo kako bismo završili taj zadatak.”

Liberman je ponovio glavnu tvrdnju administracije predsednika Buša da je Irak glavno ratište u amerièkoj borbi protiv terorizma. Ukoliko je to taèno, rezultati najnovijih anketa javnog mnjenja mogli bi da uzrokuju zabrinutost. Prema anketi koju su sproveli amerièka televizijska mreža NBC i list Vol strit džornel, 51 odsto Amerikanaca sada smatra da zbacivanje Sadama Huseina nije bilo vredno cene u ljudskim životima i ukupnim izdacima. Prema drugoj anketi koju je sprovela amerièka televizijska mreža CBS, 57 odsto Amerikanaca veruje da amerièka nastojanja u Iraku ne ostvaruju ciljeve, dok je pre godinu dana samo 36 odsto Amerikanaca bilo tog mišljenja. Sada, 55 odsto njih smatra da su amerièke akcije u Iraku stvorile nove teroriste u tom podruèju. Uprkos tome, ista anketa je pokazala da 54 odsto Amerikanaca veruje da amerièki vojnici treba da ostanu u Iraku sve dok se ne uspostavi stabilna demokratija. U intervjuu za kablovsku televizijsku mrežu CNN, demokratski senator iz Nju Džersija, Džon Korzin, izneo je da su greške Bušove administracije otežale moguænost Amerikancima da optimistièki gledaju na izglede za uspeh u Iraku :

”Postoji suštinski problem nepoverenja u sadašnju administraciju. Sadašnji funkcioneri su pokušali da ubede meðunarodnu zajednicu u previše stvari, i to bez mnogo èinjenica. Imamo ozbiljne probleme sa obaveštajnim podacima. Imali smo malo informacija koje smo ili preuvelièali ili pogrešno protumaèili.”

Medjutim, republikanski senator iz Jute, Orin Heè, ima drugaèije mišljenje. U istom programu mreže CNN Haè je optužio Bušove kritièare za preuvelièavanje nevolja u Iraku kako bi ostvarili politièku korist, i za podsticanje negativnog stava koji bi mogao da ugrozi amerièka nastojanja u Iraku:

”Zamaraju me te negativne kritike kojih ima zato što smo u godini predsednièkih izbora. Trebalo bi da podržimo predsednika i naše snage. Moje je mišljenje da svaki put kada kritikujemo predsednika i zbivanja u Iraku time potkopavamo naše oružane snage.“

Senator Orin Heè je insistirao da se u Iraku postiže napredak, iznoseæi kao dokaz prošlonedeljnu predaju vlasti Iraèanima.

XS
SM
MD
LG