Linkovi

Buš i Keri ovonedeljno obraæanje naciji putem radija, posvetili pitanjima ekonomije  - 2004-07-03


Predsednik Buš je rekao da broj od oko 100 hiljada novozaposlenih, objavljen tokom nedelje, odražava postojani ekonomski rast.

”Sa veæim brojem radnih mesta i nižom stopom nezaposlenosti, vidimo i porast poverenja potrošaèa, veæe prihode, veæi broj kupaca nekretnina i porast opšteg utiska prosperiteta. “

Iako je jun deseti mesec uzastopce u kojem je zabeležen porast broja radnih mesta, taj broj je više nego upola manji od proseènog broja novih radnih u junu. Nezaposlenost je u suštini nepromenjena i iznosi više od 5 odsto. Demokrate tvrde da je razlog ovako sporog oporavka odluka predsednika Buša da smanji porez, èime su zapravo na dobitku bogatiji Amerikanci, dok državni deficit raste. Predsednik Buš kaže da Demokrate, kako je rekao, vode klasni rat i previðaju èinjenicu da se smanjenje poreza dobro odrazilo na sve Amerikance. U svom redovnom radio obraæanju, predsednik Buš je dodao da niže takse jaèaju duh amerièkog preduzetništva.

”Kada ljudi mogu da zadrže više nego što su zaradili, to je dobro za porodice sa manjim primanjima, za preduzetnike koji žele da privuku nove mušterije i dobro za sve koji traže posao u ekonomiji koja raste.”

Senator Keri, sa druge strane, tvrdi da predsednièke ekonomske mere onima koji traže posao obezbeðuju manje plaæeno radno mesto bez beneficija. U radio obraæanju Demokrata, najverovatniji predsednièki kandidat je rekao da njegov ekonomski program predviða veæa odvajanja za obrazovanje i zdravstvo, èime æe na dobiti biti amerièki radnici.

“Tim planom, otvaraju se dobro plaæena radna mesta koja su stožer naše ekonomije. Njime se zatvaraju rupe, koje poslodavci koriste kako bi svoje poslove prebacili u inostranstvo.“

Senator Keri se u svom obraæanju osvrnuo i na èetrdesetogdišnjicu Zakona o gradjanskim pravima, kojim je uglavnom ukinuta rasna diskriminacija. Naime, Keri je tokom protekle nedelje kritikovan zbog toga što ne obraæa dovoljnu pažnju na afro-amerièke glasaèe, koji tradicionalno podržavaju demokratske kandidate. Senator iz Masaèusetsa je rekao da oni koji su se borili za gradjanska prava ne smeju da se zavaravaju da je njihov posao gotov.

“Uklonili smo mržnju koja je spreèavala da pijemo vodu sa iste èesme ili da idemo u istu školu. Sledeæi korak na našem putu mora da bude korak koji æe nam omoguæiti da pijemo sa èesme koja donosi iste moguænosti.“

Ovonedeljno obraæanje Buša i Kerija je poslednje pred proslavu Dana nezavisnosti, 4. jula. Predsednik Buš je rekao da Amerikanci slaveæi svoju slobodu, odaju poèast mladiæima i devojkama koji brane tu slobodu služeæi u amerièkoj vojsci.

XS
SM
MD
LG