Linkovi

NATO i Irak - 2004-07-01


Lideri 26 zemalja Organizacije severnoatlantskog ugovora, NATO, pristali su da pomognu iraèkoj privremenoj vladi. Na samitu u Istanbulu, u Turskoj, saopšteno je da æe NATO uèestvovati u obuci iraèke vojske. Tu pomoæ zatražio je privremeni premijer, Ijad Alavi.

Generalni sekretar NATOa, Jap de Hop Shefer, rekao je da sada treba razraditi pojedinosti:

”Kako æe ta obuka da bude sprovedena još mi nije poznato, jer æe iraèka vlada, i samo iraèka vlada, odluèiti šta æe se dogoditi. O tome neæe biti odluèivano u nekoj od prestonica NATOa ili u samom NATOu,“ rekao je Shefer.

NATOova odluka da pomogne iraèkom narodu predstavlja, prema reèima predsednika Buša, primer kako privremena iraèka vlada stièe medjunarodnu podršku:

”Sjedinjene Države i naši koalicioni partneri pomažu Iraèanima da se pripreme za odbranu svoje zemlje, a mi cenimo odluku NATOa da izadje u susret zahtevu premijera Alavija da pomogne u obuci iraèkih snaga bezbednosti. Mi pomažemo Iraèanima da obnove infrastrukturu svoje zemlje i Irak æe nastaviti da priprema slobodne izbore,“ rekao je predsednik Buš.

Amerièki predsednik je rekao da strani teroristi i nasilnici bivšeg režima Sadama Huseina nastoje da zaustave napredak u Iraku:

”Teroristi znaju da æe doživeti poraz ukoliko ne slomiju duh i odluènost civilizovanog sveta. Ali civilizovani svet se neæe uplašiti i pokleknuti. Novi iraèki lideri jasno su izrazili svoj stav. Premijer Ijad Alavi nedavno je rekao: pobunjenici pokušavaju da unište našu zemlju, ali mi to neæemo dozvoliti.“

Iraèki narod je spreman da se bori za odbranu svog suvereniteta. A prema reèima predsednika Buša, Sjedinjenim Državama predvidjena koalicija ”poštuje taj duh i iraèki narod neæe biti prepušten sam sebi.“

XS
SM
MD
LG