Linkovi

Plan za hitnu isporuku pomoæi zemljama pogodjenim epidemijom side - 2004-07-01


Vijetnam je poslednja zemlja uvrštena u spisak zemalja kojima se posveæuje posebna pažnja u okviru plana predsednika Buša za dodelu hitne pomoæi zemljama pogodjenim epidemijom side. Oèekuje se da æe do 2010. godine broj zaraženih virusom HIV u Vijetnamu porasti na jedan milion. Statistièki podaci pokazuju da se zaraza sada proširila na sve slojeve vijetnamskog stanovništva. Predsednik Buš je rekao da Vijetnam sada saradjuje i da želi pomoæ:

”Oni sada shvataju da imaju problem, što je važan èinilac borbe sa tom epidemijom,“ rekao je predsednik Buš.

U okviru plana predsednika Buša, hitnu pomoæ prima više od stotinu zemalja širom sveta. Taj plan posebno se odnosi na 15 zemalja, na koje otpada približno polovina ukupnog broja zaraženih u svetu, a medju tim zemljama je i Vijetnam. Dostavljena sredstva koriste se u pomenutim zemljama za kupovinu lekova za usporavanje delovanja virusa HIV, zatim za spreèavanje novih infekcija, kao i za zbrinjavanje deset miliona maloletnika i odraslih osoba koji su zbog side ostali bez sredstava za život. U tom cilju, Sjedinjene Države takodje obuèavaju medicinsko osoblje i grade preko potrebne objekte za zdravstvenu zaštitu.

Sida je do sada ubila najmanje 20 miliona ljudi. Više od 40 miliona drugih zaraženo je virusom HIV koji izaziva tu bolest. Zbog nje, u svetu je 14 miliona dece ostalo bez jednog ili oba roditelja. Predsednik Buš je stoga rekao da je važno usmeriti se na prevenciju:

”Iz iskustva drugih zemalja, kao što je Uganda, možemo da izvuèemo pouku o tome šta znaèi imati dobar program za spreèavanje širenja side. Taj program se svodi na tri osnovne stvari: uzdržavanje od seksa, vernost u braku i, kada je potrebno, upotrebu kondoma,“ rekao je amerièki predsednik.

Uganda je tokom deset godina uspela da smanji procenat zaraženih na pet odsto. Kako je predsednik Buš rekao: ”Virus HIV i sida mogu se pobediti. Amerika je rešena da nastavi da predvodi svet u suzbijanju te pošasti.“

XS
SM
MD
LG