Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.b92.net/news/pics/2004/06/158521483540e330cc92c38999004457_140x118.jpg">Protugalci boljom igrom, ali i uz pomoæ sudije stigli do prvog finala u istoriji - 2004-07-01


Fudbalska reprezentacija Portugala uspela je da se prvi put u istoriji plasira u finale Evropskog prvenstva, pošto je u Lisabonu savladala Holandiju sa 2:1 (1:0).

Portugalci su poveli pogotkom Kristijana Ronalda u 26. minutu, na 2:0 povisio je Maniš u 58. minutu, a pet minuta kasnije smanjio je autogolom Žorž Andrade.

"Imamo jak tim, imamo dobar, takmièarski tim. Ali, prave èestitike zaslužuju ljudi, navijaèi, jer su oni bili fantastièni", rekao je selektor Portugala Luis Felipe Skolari.

Posle ulaska u finale, Skolari ostaje na toj funkciji još dve godine, do završetka Svetskog prvenstva 2006. godine.

"Imam poruku za moje prijatelje - predsednik Portuglaskog fudbalskog saveza je prièao o 'našem braku'. Ovde imam prsten i kažem 'da' za još dve godine", rekao je Skolari.

Holanðanima konaèno - nije ostalo ništa bez da se žale na odluke švedskog sudije, koji je kod rezultata 1:0 poništio, po svemu sudeæi, regularan gol Ruda van Nistelroja zbog navodnog ofsajda.

Selektor Dik Advokat je rekao da je bilo oèigledno da je svaku sumnjivu situaciju, sudija rešavao u korist Portugala

“U ovom trenutku veoma sam razoèaran, ali moramo biti realni. Oèigledno, Portugal je igrao bolje u prvom poluvremenu. Bili su u boljoj formi, imali su bolje igraèe. Mi nismo mogli da pronadjemo pravu vezu", kazao je holandski selektor Dik Advokat o èijoj æe selektroskoj sudbini iduæe nedelje odluèiti Fudbalski savez Holandije.

Ni Englezi jiš nisu preboleli poraz od Portugala u èetvrtfinalu.

Švajcarski fudbalski sudija Urs Majer potvrdio je u sredu da je poslednjih dana primio više poruka sa pretnjama smræu zbog toga što je na èetvrtfinalnoj utakmici prvenstva Evrope izmeðu Portugala i Engleske u poslednjem minutu, zbog faula nad golmanom, poništio gol koji je postigao reprezentativac Engleske Sol Kempbel.

Poziv na linè navijaèima je uputio britanski tabloid San, koj je Majera nazvao "državnim neprijateljem broj jedan". Majer je zatražio pomoæ policije i njegova kuæa u Verenlosu stavljena je pod zaštitu, a o njegovoj liènoj bezbednosti trenutno brine portugalska policija.

XS
SM
MD
LG