Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040625/capt.nckd10106252020.nhl_draft_nckd101.jpg">Drugi Rus u istoriji NHL kao prvi na draftu izabran od Vašington Kepitolsa - 2004-06-26


Aleksander Oveèkin postao je drugi Rus u istoriji Nacionalne hojekaške lige (NHL) koji je izabran sa prve pozicije na draftu. On æe od naredne sezone nastupati za Vašington Kepitolse.

Pitsburg je sa pozicije broj 2, izabrao Jevgenija Malkina, èime je samo potvrðena dominacija mladih hokejaša iz Rusije na ovogodišnjem draftu. Prvio put u istoriji NHL-a dvojica Rusa bili su najbolje draftovani.

Osamnaestogodišnji Oveèkin je bio najbolje rangiran i u izboru NHL-ovog centralnog skautskog odjeljenja- radi se o izuzetnom klizaèu, koji odlièno kontroliše pak i èesto pomaže odbrambenim igraèima.

Generalni menadžer Kepitolsa Džordž MekFi je nakon drafta rekao kako je Vašinton imao mnogo moguænosti i ponuda za trejd, ali je odluèio da zadrži talentovanog Rusa.

Jedini Rus koji je prije njega biran sa pozicije broj 1 bio je Ilja Kovalèug, koga je Atlanta birala 2001. godine i koji je prošle godine dijelio prvio mjesto na lsiti najboljih strijelaca sa 41 pogotkom. Oveèkin je do sada nastupao za moskovski Dinamo, za koji je prošle sezone, u 53 susreta imao 13 golova i 10 asistencija.

XS
SM
MD
LG