Linkovi

Izbori u Avganistanu - 2004-06-25


Ostaci talibanskog režima u Avganistanu pokušavaju da spreèe svoje sunarodnike da se registruju za uèešæe na opštim izborima, predvidjenim za septembar. Napadi se vrše na izborne radnike Ujedinjenih nacija i njihove avganistanske kolege, u pokrajinama Kandahar i Logar. Tim povodom, predsednik Avganistana Hamid Karzai je rekao: ”Želimo da narod Avganistana dobije priliku da bez straha izabere svog predsednika i èlanove parlamenta.“

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Avganistanu, Žan Arno, rekao je da napadi na vozila Ujedinjenih nacija i kancelarije za registraciju biraèa ”nesumnjivo predstavljaju pokušaje da se taj proces potkopa.“ Da bi osigurala njegovo odvijanje kako je planirano, Nemaèka obuèava 20 hiljada pripadnika avganistanske policije. Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Nemaèka obuèavaju novu avganistansku vojsku. Pripadnici vojske i policije biæe stacionirani u podruèjima u kojima æe brzo moæi da reaguju na pretnje. Ali, kako æe u zemlji biti otvoreno više od 4 hiljade glasaèkih mesta, njihovo obezbedjivanje biæe teško. ”Pred nama su neki vrlo teški zadaci,“ rekao je tim povodom amerièki koordinator za Avganistan, Vilijam Tejlor, i nastavio:

”Bezbednost æe biti ogroman izazov i za Avganistance i za medjunarodnu zajednicu,“ rekao je on. ”Zato æemo morati da se više potrudimo po tom pitanju. Taliban želi da izbori propadnu jer shvataju, kao i mi, da je ovo prilika za avganistanski narod da odluèi o tome ko æe voditi zemlju.“

Više od 10 miliona Avganistanaca ima pravo da glasa za predsednika i poslanike u parlamentu. Vilijam Tejlor kaže da ih je veæ registrovano više od 4 miliona:

”Ujedinjene nacije to prilièno dobro vode, posle poèetnih teškoæa. Sada su ubrzali i Avganistanci u poslednje vreme masovno dolaze da se registruju, po sto hiljada svake nedelje. Štaviše, 60 odsto njih su žene, što predstavlja krupan uspeh u ovom delu sveta,“ rekao je amerièki koordinator za Avganistan.

Ambasador Tejlor je dodao da æe septembarski izbori predstavljati prvu priliku za ovu generaciju Avganistanaca da glasaju na slobodnim izborima.

XS
SM
MD
LG