Linkovi

Prvi put istraživanja javnog mnjenja u Sjedinjenim državama ukazuju da veæina Amerikanaca smatra da je rat u Iraku bio pogrešan  - 2004-06-25


Najnovije istraživanje javnog mnenja, koje je za potrebe televizijske mreže CNN i dnevnog lista USA Today sprovela agencija Galup, pokazuje da se tokom proteklog mjeseca raspoloženje amerièke javnosti prema ratu u Iraku znaèajno promijenilo.

Veæina Amerikanaca smatra da su Sjedinjene države pogriješile što su poslale vojsku u Irak.

Èak 54 odsto ispitanika (13 odsto više u odnosu na ispitivanje obavljeno poèetkom juna) smatra da je amrerièka invazija Iraka bila greška, To je prvi put da se veæinsko mišljenje javnosti ne podudara sa stavovima Bušove administracije .

Više od polovine anketiranih kazalo je da je rat u Iraku bio greška koja podseæa na rat u Vijetnamu.

Veæina ispitanika takoðe je saopštila kako vjeruje da su Sjedinjene države, nakon rata u Iraku, manje bezbjedne od moguæih teroristièkih napada, dok svega treæina ispitanih vjeruje suprotno.

Ipak, istraživanje takoðe indicira da 47 odsto amerièkih državljana smatra da bi Džordž Buš bolje obavio posao u Iraku, naspram 46 odsto ispitanih koji vjeruju da bi to bolje radio demokratski pretendent na predsjednièku funkciju, Džon Keri. Šest od deset ispitanika smatra da bi Džon Keri mogao da bude “vrhovni komandant” amerièkih trupa, ali ispitanici prednost u toj ulozio daju Bušu - 51 naspram 43 odsto.

Kada je u pitanju rezultat predsjednièkih izbora – za Džordža Buša bi glasalo 49, a za senatora Kerija 48 odsto ispitanika.

Kada je u okviru istog pitanja uvršteno i ime nezavisnog kandidata Ralfa Nejdera koji bi osvojio 3 odsto glasova – podjeljenost na podržavaoce predsjednika SAD i njegovog oponenta ostala je gotovo identièna – 48 odsto za Buša i 47 odsto za Kerija.

U odgovoru na pitanje ko bi bolje vodio ekonomsku politiku – Džon Keri takoðe ima bolji rejting od Buša – èak 53 odsto naspram 40 odsto podrške za predsjednika.

Štaviše, ekonomija je za veæinu biraèa (41odsto) najvažniji posao predsjednika SAD. Anketirani kažu, mnogo važniji od – rukovoðenja radom vlade i uloge “vrhovnog komandanta”.

Anketom koja je sprovedena od 21. do 23. juna, obuhvaæeno je 1.005 punoljetnih Amerikanaca.

Agencija Galup postavila je identièna anketna pitanja šest puta od marta 2003. godine. Tokom prvih dana ratnih operacija 75 odsto Amerikanaca vjerovalo je da se akcija amerièke armije ide u pravom smjeru; od oktobra prošle godine broj onih koji su smatrali da je rat u Iraku bio pogrešan – kretao se izmeðu 40 i 44 odsto.

XS
SM
MD
LG