Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040623/capt.dcgh10506232131.freedom_medals_dcgh105.jpg">Predsednik Buš u subotu putuje u Irsku na sastanak sa liderima država EU - 2004-06-23


Predsednik Buš u subotu putuje za Irsku gde æe sa najvišim evropskim liderima razgovarati o Iraku, Bliskom Istoku i transatlantskim ekonomskim vezama. Kako iz Brisela javlja dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison -- amerièko-evropski samit ima opsežni dnevni red iako æe trajati svega tri sata, dok æe glavni sporazum biti uglavnom tehnièke prirode:

Irska, koja trenutno predsedava rotirajuæim predsedništvom Evropske Unije, pružiæe gostoprimstvo predsedniku Bušu u nekoliko njegovih glavnih savetnika u jednom dvorcu u zapadnom delu te ostrvske zemlje.

Poseta amerièkog predsednika biæe propraæena i demonstracijama protiv okupacije Iraka, dok æe irske vlasti èuvati bezbednost sa preko hiljadu pripadnika policije i vojske. Irski premijer Berti Ahern želi da izbegne svaku kontroverzu, mada se Bušova administracija i Evropska Unija i dalje ne slažu u nekoliko pitanja na dnevnom redu samita. Jedno od njih je Irak.

Diplomate u Brislu oèekuju da æe Vašington zatražiti od Evropljana da pomognu stabilizaciju Iraka. Meðutim, Evropska Unija je predoèila da nema nameru da pruži više od humanitarne pomoæi Iraèanima i pomoæ u organizovanju izbora poèetkom iduæe godine. Zatim sledi pitanje amerièkog plana za podsticanje politièkih i socijalnih reformi u zemljama Bliskog Istoka.

Diplomate Evropske Unije ukazuju na èinjenicu da je Vašington morao da smanji taj plan zbog protivljenja arapskih zemalja.

Diplomatski izvori takoðe navode da amerièki plan nema izgleda za veæi uspeh ukoliko Vašington ne bude zauzeo uravnoteženiji pristup prema izraelsko-palestinskom konfliktu, što se smatra od kljuène važnosti za obnavljanje amerièke kredibilnosti u regionu.

Na kraju samita biæe usvojena deklaracija o humanitarnoj krizi u Darfuru, u Sudanu, a vodiæe se i razgovori o borbi protiv terorizma, zabrani širenja nuklearnog naoružanja i borbi protiv bolesti SIDE.

U meðuvremenu, irski premijer Ahern naglašava ekonomske veze izmeðu dve strane Atlantika. U komentaru u juèerašnjem izdanju lista “Ajriš tajms”, Ahern je naveo da transatlantska trgovina dostiže godišnju vrednost od 2.5 biliona dolara, i da meðusobna ekonomska saradnja obezbeðuje ukupno 12 miliona radnih mesta.

Zasigurno se zna, da æe jedan od konkrentih rezultata samita biti potpisivanje sporazuma za obezbeðivanje da novi evropski satelitski navigacioni sistem “Galilej”, vredan èetiri milijarde dolara, bude kompatibilan sa amerièkim, takozvanim globalnim pozicionim sistemom, poznatim po skraæenici GPS.

XS
SM
MD
LG