Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.euro2004.com/MultimediaFiles/Photo/competitions/EURO/199587_MEDIUMSQUARE.jpg"> Izabranici Rudija Felera eliminisani, Èeška i Holandija u èetvrtfinalu - 2004-06-23


Fudbalska reprezentacija Nemaèke eliminisana je sa Evropskog prvenstva u Portugalu, posle takmièenja u grupi, pošto je veèeras u Lisabonu izgubila od selekcije Èeške sa 1:2.

U poslednjem, 3. kolu, Nemcima je bila neophodna pobeda za plasman u èetvrtfinale, dok su Èesi imali samo ambicije takmièarskog prestiža, pošto su posle drugog kola veæ obezbedili put u dalje takmièenje.

Èesi su jedini tim na ovogodišnjem EP, koji je u sva tri kola takmièenja po grupama, ostvario pobede. Oni su prvo pobedili Letoniju sa 2:1, potom Holandiju sa 3:2, a veèeras i Nemce.

Kao prvoplasirana ekipa Grupe D, oni æe se sastati sa drugoplasiranim timom Grupe C - Danskom.

Mihael Balak je veèeras Nemaèku doveo u vodjstvo u 21. minutu, izjednaèio je Marek Hajnc iz 30. minuta iz slobodnog udarca, a pobedu Èesima doneo je Milan Baroš u 77. minutu meèa.

Na stadionu "Alvalade" u Lisabonu, pred više od 45.000 gledalaca, Nemci su u prvih 45 minuta imali blagu incijativu i delovali opasnije od Èeha, ali ne dovoljno da bi to pretvorili u prednost.

Poèetkom meèa Èesi, koji su utakmici poèeli bez devet igraèa iz trijumfa nad Holandijom u 2. kolu, imali su veèeras priliku da povedu preko Jiraneka, posle slobodnog udarca. Golman Nemaèke Oliver Kan je bio nesiguran, ali je, ipak, uspeo da uhvati loptu.

Nešto pre 20. minuta meèa, Nemaèka je zapretila, kada je šutirao Mihael Balak sa oko 20 metara, ali je taj napad blokirao Rozenal.

Loptu je ubrzo potom izgubio Èeh Jarosav Plašil, a preuzeo ju je Bernd Šnajder, koji su je sa leve strane dodao Bastijanu Švajštajgeru. Mladiæ ju je rutinski predao Balaku, èiji fantastièan šut levom nije mogao da zaustavi golman Jaromor Blažek, jer je plejmejker Nemaèke pogodio tik ispod preèke. To je bio 21. minut i 1:0 za Nemce.

U 29. minutu Filip Lam je faulirao Mareka Hajnca, pa su Èesi imali slobodan udarac, koji je izveo isti igraè koji je i oboren. On je uputio šut u gornji desni ugao, a ovoga puta nemoæan je bio golman Nemaèke Oliver Kan, a rezultat je bio 1:1.

Odmah na poèetku drugog poluvremena, Èesi su imali izvanrednu priliku da povedu, preko Vratislava Lokvenca, ali je Kan uspeo da odbrani šut iz bliza.

Poèetak drugog poluvrema, sa akcijimama na obe strane, obeæavao je mnogo više od prvog dela igre.

U 59. minutu napadaè Èeske Lokvenc je morao da napusti teren zbog povrede, pa je umesto njega ušao odlièni Milan Baroš.

Nemci u pojaèavali pritisak ka protivnièkom golu, imali su loptu znatno više u posedu, a najbolja prilka je propuštena u 66. minutu kada je Balak pogodio stativu. Na odbijenu loptu sa druge strane natrèaao je i Šnajder, ali je ponovo izuzetno siguran bio èeški golman Jaromir Blažek.

Redjale su se poluprilike i prilike ispred èeškog gola, ali mreža Blažeka bila je zaèarana. Èesi su pokušavali da iz retkih kontri ugroze protivnika.

U jednom kontranapadu, Milan Baroš u 77. minutu, posle "slaloma" protiv dvojice nemaèkih fudbalera i golmana Kana, doneo je Èesima i vodjstvo od 2:1. Nesigurna i dosta nespretna i panièna intervencija nemaèke odbrane pomogla je da lopta zatrese mrežu.

"Panceri" su bivali sve nervozniji, vreme je isticalo, a pobede nije bilo ni na vidiku. Iako je i dalje igra bila uglavnom na èeškoj polovini terena, nemaèke akcije bile su sve manje opasne, a Èesi su se smireno branili.

Do kraja meèa ništa se više nije promenio, pa su Nemci tužni morali da napuste teren, a sutra i da se suoèe sa reakcijama javnosti u svojoj zemlji, koja ih neæe gledati blagonaklono. Nemci su ponovili neuspeh sa prošlog EP u Francuskoj, kada su takodje kuæi otišli posle takmièenja u grupama.

Nemaèka ima tri tutule šampiona Starog kontinenta - iz 1972, 1980. a poslednji put pobednièki pehar njeni fudbaleri su držali 1996. godine.

Fudbaleri Holandije plasirali su se u èetvrtfinale Evropskog prvenstva u Portugalu, pošto su veèeras u Bragi u poslednjem meèu grupe D savladali debitanta Letoniju sa 3:0.

Holandija je takmièenje završila iza Èeške, a u èetvrtfinalu æe igrati sa prvoplasiranim timom iz grupe C, a to je Švedska. Posle prvog kruga iz ove grupe eliminisani su Nemaèka i Letonija.

Golove su veèeras postigli Rud van Nistelroj u 27. i 35. i Roj Makaj u 84. minutu.

HOLANDIJA – LETONIJA 3:0

Sastavi timova:

Holandija (4-3-3): 1-Edvin van der Sar; 2-Mihael Rajziger, 15-Frank de Bur, 3-Jap Stam, 5-Djovani fan Bronkhorst; 20-Klarens Sedorf, 8-Edgar Davids, 6-Filip Koku; 7-Andi van der Mejde (16-Mark Overmars, od 63. minuta), 10-Rud van Nistelroj (12-Roj Makaj, od 70. minuta), 19-Arjen Roben

Letonija (4-4-2): 1-Aleksandrs Kolinko; 7-Aleksandrs Isakovs, 2-Igors Stepanovs, 4-Mihails Zemlinskis, 6-Olegs Blagonadezdins; 8-Imants Bleidelis, 14-Valentins Lobanovs, 3-Vitalijs Astafjevs, 10-Andrejs Rubins; 11-Andrejs Prohorenkovs, 9-Maris Verpakovskis

Sudija: Kim Milton Nilsen (Danska) Pomoænici: Lens Larsen, Jorgen Jepsen (Danska)

NEMAÈKA – ÈEŠKA 1:2

NEMAÈKA (5-4-1): 1-Oliver Kan; 3-Arne Fridrih, 4-Kristian Verns, 5-Jens Novotni, 21-Filip Lam, 22-Torsten Frings (20-Lukas Podolski, od 46. minuta); 8-Ditmar Haman (11-Miroslav Klose, od 79. minuta), 19-Bernd Šnajder, 7-Bastijan Švajnštajger (16-Jens Jeremis, od 86.minuta), 13-Mihael Balak; 10-Kevin Kuranji.

ÈEŠKA (4-4-2): 16-Jaromir Blažek; 3-Pavel Mareš, 22-David Rozenal, 5-Rene Bolf, 13-Martin Jiranek; 20-Jaroslav Plašil (8-Karel Poborski, od 70. minuta), 19-Roman Tise, 4-Tomaš Galašek (17-Tomaš Hubšpan, od 46.), 14-Štepan Vahušek; 18-Marek Hajnc, 12-Vratislav Lokvenc (15-Milan Baroš, od 59. minuta).

Sudija: Terje Hauge (Norveška). Pomoæne sudije: Stejnar Holvik (Norveška), Ole Herman Borgan (Norveška).

XS
SM
MD
LG