Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040622/amdf603486.jpg">Let 'Svemirskog broda jedan' nije bio baš sasvim perfektan - 2004-06-22


Èitav svet sada veæ zna za privatnu letelicu ”Svemirski brod jedan,“ koja se u ponedeljak, barem na kratko, otrgla zemljinoj teži. Njen let nije bio baš tako perfektan kako su nam to predstavile velike novinske agencije.

S druge strane, ti relativno nevažni tehnièki problemi ne umanjuju ogroman istorijski znaèaj leta prvog privatnog astronauta, 63-godišnjeg Majka Melvila. Ali, kako je rekao konstruktor ”Svemirskog broda jedan,“ Bart Ratan, dok on i njegov tim ne budu u potpunosti razumeli te probleme, neæe zapoèeti još dva leta potrebna za osvajanje nagrade od 10 miliona dolara.

Prvi problem javio se u trenutku kada je raketoplan stigao do gornje granice atmosfere.

Pilot kaže da je u tom trenutku na kratko izgubio kontrolu nad položajem letelice. Drugi problem je bio za sada neobjašnjivi prasak, za koji èlanovi tima veruju da su ga izazvala aerodinamièka naprezanja na ivici mlaznice raketnog motora.

Takodje, u trenutku paljenja hibridnog raketnog motora, letelica je odjednom snažno zaokrenula za više od 90 stepeni udesno, a kada ju je pilot ispravio, ona se okrenula za 90 stepeni, oko uzdužne ose. Pilot kaže da je veæ bio spreman da ugasi motor, ali da se raketoplan ubrzo ispravio i nastavio da leti normalno.

Pilot Malvil kaže da je najstrašnija bila tutnjava vazduha kada je ”Svemirski brod jedan“ poèeo da se strmoglavljujuje vartikalno ka zemlji. Uprkos svemu, on i njegov tim nisu izgubili entuzijazam za nove letove.

XS
SM
MD
LG