Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040618/thumb.nev10306182351.bush_nev103.jpg">Predsednik Džordž Buš oštro osudio ubistvo Amerikanca Pola Džonsona - 2004-06-19


Pošto je smrt amerièkog graðevinskog inženjera potvrðena, predsednik Buš je izrazio “najdublje sauèešæe” Džonsonovoj porodici i rekao da ubistvo pokazuje “zloèinaèku prirodu neprijatelja”.

“To bi trebalo da nas podseti da moramo da tragamo za ovim ljudima i izvedemo ih na sud pre nego što napadnu druge Amerikance. Vidite, oni pokušavaju da uplaše Ameriku. Pokušavaju da nam uzdrmaju volju. Pokušavaju da nas nateraju da se povuèemo iz sveta. Ali Amerika se neæe povlaèiti.”

Pol Džonson je radio u amerièkoj aeronautièkoj firmi “Lokid Martin”, koja proizvodi helikoptere tipa “Apaèi”. Otet je prošle subote u prestonici Saudijske Arabije. Jedna saudijska organizacija odana Osami bin Ladenu je postavila snimke žrtvine odseèene glave i tela na nekoliko islamskih veb sajtova. Džonsonovi otmièari su za juèe odredili krajnji rok za oslobaðanje ekstremista iz saudijskih zatvora. Pripadnici saudijskih snaga bezbednosti su sproveli obimno traganje za otmièarima, koje se juèe proširilo i na okolne farme i planine oko Rijada. Smrt Pola Džonsona je najnovija u seriji napada na strance sa Zapada i druge strane radnike u Saudijskoj Arabiji. Predsedniški kandidat Demokratske strranke Džon Keri je nazvao ubistvo “užasnim èinom”. Amerièki Državni sekretarijat je juèe upozorio sve amerièke državljane koji žive u kraljevstvu na ozbiljnu bezbednosnu opasnost i ponovo zatražio da hitno odu iz Saudijske SArabije. Saudijski predstavnik u Vašingtonu je rekao da bi takvi pozivi da se ode iz njegove zemlje “mogli da koriste teroristima”.

XS
SM
MD
LG