Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ussd_brill_iaea_150_eng_5sep03.jpg">SAD osuðuju Iran zbog plana da pokrene program proizvodnje obogaæenog uranijuma - 2004-06-19


SAD su saopštile da pretnje Irana da æe ponovo pokrenuti program obogaæivanja uranijuma jasno pokazuju da zemlja ima militaristièke ciljeve iza svog nuklearnog programa. Kako iz Beèa izveštava dopisnik GA Melani Sali, Iran je saopštio da bi mogao da nastavi sa obogaæivanjem uranijuma posle juèerašnje oštre kritike u Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Amerièki izaslanik u Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beèu, Kenet Bril, izjavio je da æe ukoliko Teheran povuèe ranije obeæanje da æe suspendovati program obogaæivanja uranijuma, to pokazati da je Iran odluèan da postane nuklearna sila u regionu:

“Ukoliko Iran ostvari neku od svojih više puta ponovljenih pretnji da æe odustati od obeæanja koje je dao Evropljanima da æe suspendovati program obogaæivanja uranijuma, to æe biti još jedna slika njegove prave prirode: a to je da su Iranci odluèni u tome da imaju program obogaæivanja uranijuma koji seže mnogo dalje od potrebe za energijom. Mi smatramo da to pokazuje njihovu želju da nastave sa nuklearnim programom u vojne svrhe.“

Amerièki diplomata je izneo ovaj stav kao odgovor na objavu Teherana da æe u narednim danima razmotriti neke od aktivnosti vezanih za obogaæivanje uranijuma. Iran je saopštio da po medjunarodnim zakonima ima pravo da nastavi sa takvim aktivnostima, iako je suspenzija rezultat prošlogodišnjeg dogovora sa nekoliko evropskih zemalja. Medjunarodna agencija za atomsku energiju juèe je usvojila oštru rezoluciju kojom se Iran kritikuje zbor prikrivanja nuklearnih aktivnosti i poziva da odbaci kljuène delove svog atomskog programa. SAD, Kanada i druge zemlje koje se nalaze u upravnom odboru Medjunarodne agencije za atomsku energiju, pre su se zalagale i za oštriju rezoluciju, objašnjavajuæi da bi Iran trebalo da odgovori na neka pitanja pred Savetom bezbednosti UN, gde bi mogle da mu budu uvedene sankcije. Geri Samore, iz Medjunarodnog instituta za strateške studije, izjavio je da bi ukoliko Iran preraste u nuklearnu silu, posledice po Bliski istok mogle da budu nesagledive.

“Ukoliko Iran zaista dodje u posed nuklearnog oružja, to æe sigurno pojaèati pritisak na zemlje u regionu da poènu ili nastave sopstvene nuklearne programe. Kao što je sada sluèaj, mnoge arapske zemlje smatraju da nije pravedno da se Izraelu dozvoljava da ima nuklearni program. Ukoliko se one nadju izmedju Izraela na jednoj i Irana, na drugoj strani, kada obe zemlje poseduju nuklearno oružje, to æe najverovatnije pojaèati pritisak na arapske zemlje da nastave sa sopstvenim nuklearnim programom. Rezultat svega toga æe biti situacija u kojoj na Bliskom istoku postoji nekoliko država koje imaju nuklearno oružje, a uzimajuæi u obzir konflikte i sadašnju nestabilnost u regionu, nuklearno oružje æe dodatno doprineti destabilizaciji.“

Inspektori Medjunarodne agencije za atomsku energiju zakljuèili su da je Iran više od dve decenije imao svoje nuklearne aktivnosti, ali Teheran uporno tvrdi da je njegov nuklearni program iskljuèivo u mirnodopske svrhe.

Pakistan i Indija pregovaraju o nuklearnim pitanjiama

Indijski i pakistanski zvaniènici zapoèeli su razgovore u Nju Delhiju o tome kako da smanje rizik od meðusobnog nuklearnog rata. Dopisnik Glasa Amerike, Andžana Pasrièa izveštava da razgovorima treba da se ojaèa poverenje izmedju dve Vlade.

Posle današnjeg prvog sastanka, portparol indijskog Ministarstva inostranih poslova Navtej Sarna opisao je razgovore Indije i Pakistana o nuklearnim pitanjima kao "srdaène i konstruktivne."

“Delegacije su pokušale da nadju zajednièke taèke. Takodje su razmenile gledišta o pitanjima bezbednosti svojih zemalja i pitanjima nuklearnih doktrina i složile se da nastave da rade na jaèanju poverenja.“

Zvaniènici nisu otkrili o kojim se taèno merama za poveæanje bezbednosti razgovaralo, ali su saopštili da æe one poboljšati nuklearnu bezbednost u južnoj Aziji. Na pregovorima koji se završavaju sutra, oèekuje se da æe dve strane nastaviti da istražuju moguænosti uspostavljanja bolje komunikacije izmedju svojih nuklearnih komandnih i kontrolnih centara.

XS
SM
MD
LG