Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040619/mdf601868.jpg">Trener Fil Džekson napustio Lejkerse, Šekil O’Nil takoðe želi da ode iz Los Anðelesa - 2004-06-19


Razilazi se šampionska generacija Los Anðeles Lejkersa. Trofejni struènjak Fil Džekson od danas zvanièno nije više trener kluba iz Los Anðelesa, Kobiju Brajantu istièe ugovor i razmišlja o odlasku, a najbolji centar NBA lige Šekli O Nil zatražio je od menadžmenta da bude “trejdovan”.

FIl Džekson je, shodno saoštenju objavljenom na veb stranici Lejkersa, tri dana nakon završetka finalne serije plej-ofa obavijestio rukovodstvo kluba da neæe obnavljati ugovor koji mu istièe krajem ovog mjeseca. Za proteklih pet godina na klubi kluba iz Stejpls Centra Džekson je dobio 30 miliona dolara.

”Fil Džekson je najbolji trener u istoriji NBA lige i uradio je sjajan posao za Lejkerse u proteklih pet godina, zbog èega smo mu beskrajno zahvalni”, navodi se u saopštenju Lejkersa. U obrazloženju odluke da ne prihvati èak ni neku drugu funkciju u klubu, Džekson je saopštio kako želi da se odmori i napravi pauzu.

“Iskustvo koje sam stekao u proteklih pet godina je izuzetno. Tri prstena iz èetiri pokušaja je dosta. Vrijeme je da napravim pauzu i odmorim se. Zahvalan sam Lejkersima i navijaèima za sve”, rekao je Džekson.

Njegov agent Tod Masburger smatra da Džekson neæe prihvatiti neke drugu ponudu, veæ da æe napraviti dužu pauzu.

FIl Džekson je sa ukupno devet šampionskih prstenova jedan od dvojice najtrofejnijih trenera u NBA ligi. U Karijeri je zabilježio 832 pobjede i 316 poraza i ima najbolji trenerski uèinak u istoriji NBA doigravanja – èak 71,7 odsto pobjeda.

Veæ se spekuliše o Džeksonovim nasljednicima: bivši trener Hjustona Rudi Tomjanoviæ, bivši trener Sijetla i Milvokija Džordž Karla i aktuelni trener Univerziteta Južna Kalifornija Henri Bibi.

Odlazak iz Lejkersa najavio je i najbolji centar svijeta Šekil O Nil. On je u intervjuu za Los Anðeles Tajms rekao kako je izgubio povjerenje u generalnog menadžera kluba Mièa Kupèaka.

“Na put kojim idu, ukoliko budu nastavili, ja im neæu praviti društvo. Ovaj tim nisam ni ja sam, ni Fil Džekson. Ovaj tim su svi igraèi u timu, a uprava je izgubila koncept pobjednièkog tima. Oni huškaju ljude u timu, i više ne dijelimo isto mišljenje o tome šta bi Lejkersi trebalo da budu”, rekao je O Nil.

Generalni menadžer Lejkersa Miè Kupèak izjavio je da æe, iako nerado, O Nila "trejdovati", ukoliko on to zaista bude želio.

XS
SM
MD
LG