Linkovi

Hrvatska dobila status kandidata za èlanstvo u EU - 2004-06-18


Prenoseæi vijest iz Brisela mediji u prvi plan stavljaju izjavu premijera Ive Sanadera kako potvrda zvaniène kandidature Hrvatske za èlanstvo u Evropskoj uniji oznaèava jedan od istorijskih trenutaka u razvoju savremene hrvatske države, pri èemu Sanader oèekuje da æe Hrvatska biti spremna za prijem u Uniju do 2007.godine.

Zvaniènu kandidaturu Hrvatske pozdravile su sve hrvatske parlamentarne stranke kao i predsjednik Mesiæ koji je u današnjem obraæanju graðanima iznio i upozorenje kako nema mjesta za pretjerano slavlje i trijumfalizam jer Hrvatsku èeka veliki i težak posao.

"Moramo se i dalje mijenjati i prilagoðavati, jaèati demokaratiju i vladavinu prava, razvijati tržišnu ekonomiju i štititi ljudska prava svih naših graðana i to ne smijemo raditi zbog Evrope veæ prije svega zbog nas samih" poruèio je Mesiæ.

Prema rezultatima ankete koju je danas objavio dnevnik Jutarnji list 72 odsto anketiranih graðana Hrvatske podržava ulazak zemlje u Evropsku uniju, 20 odsto se protivi dok 8 posto graðana o tom pitanju nema jasno izražen stav. Inaèe, centralna proslava zvaniène kandidature Hrvatske planirana je za sutra naveèe na zagrebaèkom Trgu Bana Jelaèiæa na kojem æe uz prigodni koncert hrvatski premijer Ivo Sanader simbolièno na jarbol podiæi zastavu Evropske unije.

XS
SM
MD
LG