Linkovi

16. juna 1978. suverenitet nad Panamskim kanalom vraæen Panami - 2004-06-17


16. juna 1978. amerièki predsednik Džimi Karter i panamski general Omar Toreos razmenili su dokumenta kojim je ratifikovan prenos suvereniteta nad Panamaskim kanalom sa SAD na Panamu. Na ceremoniji u Panama Sitiju prisustvovalo je oko 4 hiljade gostiju, medju kojima su bili i èlanovi Kongresa SAD i visoki zvaniènici iz zemalja centralne Amerike i Kariba, kojima se predsednik Karter posebno zahvalio na doprinosu oko prenosa vlasti nad Panamskim kanalom:

“Poèastvovani smo prisustvom lidera ovih pet demokratskih zemalja koji su nas ohrabrivali i davali nam savete tokom pregovora oko konaènog sadaržaja sporazuma."

Panamski kanal otvoren je 15. avgusta 1914. godine, a dugaèak je oko 80 kilometara. Na primer, prolaskom kroz Panamski kanal, koji spaja Atlantik i Pacifik, brod na relaciji Njujork-San Fransisko skraæuje putovanje za oko 12 680 kilometara. Panamski kanal tokom 36 godina zajednièki su gradile SAD i Francuska i predstavljao je tada najskupljei i najambiciozniji poduhvat za obe države -- pojedniaèno i zajedno. Kako je zabeleženo 1914. izgradnja je koštala 639 miliona dolara, a od 80 hiljada radnika na projektu, njih 30 hiljada je poginulo.

XS
SM
MD
LG