Linkovi

Iran i nuklearni program - 2004-06-17


Iranski ministar inostranih poslova, Kamal Karazi, izjavio je da njegova zemlja neæe prihvatiti ogranièenja razvoja svog nuklearnog programa. Iranski funkcioneri su obavestili Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju da su nastojanja Irana koncentrisana na proizvodnju elektriène energije za miroljubive svrhe. Medjutim, zahvaljujuæi svojim velikim rezervama nafte i gasa, Iran nema stvarne potrebe za nuklearnom energijom.

Generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradei, rekao je ovog meseca da Iran ne dostavlja dovoljno informacija o svojim nuklearnim objektima. ElBaradei je apelovao na Iraèane ”da postanu transparentniji, ažurniji i proaktivni”.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju, koja od prošle godine ispituje iranski nuklearni program, potvrdila je brojne tajne nuklearne aktivnosti, koje Iran sprovodi veæ više od 18 godina. Predstavnik amerièkog državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, rekao je ”da Iran uporno odbija da sprovede nužne mere za pružanje novih uveravanja da je njegov nuklearni program miroljubive prirode.”

“U najnovijem izveštaju generalnog direktora AlBaradeia o iranskom programu izneti su novi dokazi o nedostatku iranske saradnje sa Medjnarodnom agencijom za atomsku energiju. On je naveo da obrazac saradnje sa ovom agencijom nije zadovoljavajuæi. U istom izveštaju se ukazuje da bi Iran, nakon jednogodišnjih teškoæa sa kojima su bili suoèeni inspektori, trebalo da bude proaktivan i potpuno transparentan.”

Iran mora da ispuni svoje obaveze u skladu sa sporazumom o neširenju nuklearnog oružja. Medjutim, ekstremistièki režim u Iranu, kako je saopšteno,“postojano ne obaveštava o veoma uznemirujuæim apsektima svog nuklearnog programa”, rekao je Bauèer. Iran se “mešao u posao inspektora, suspendovao inspekcije i nedovoljno saradjivao sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju u rešavanju nerešenih pitanja povezanih sa njegovim programom.” SAD, rekao je predstavnik Državnog sekretarijata, Bauèer, poziva Iran ”da u potpunosti saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju i traži od te zemlje da ispoštuje svoja obeæanja o saradnji.”

XS
SM
MD
LG