Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.nba.com/media/finals2004/finals04_inside_mainhdr.gif">Detroit na korak do titule - 2004-06-14


Do treæe titule šampiona u istoriji kluba, prve posle 14 godina, i jednog od najveæih iznenaðenja od osnivanja NBA lige, Detroit Pistonsima nedostaje još samo jedna pobeda.Detroit je u èetvrtoj utakmici finala, u svojoj dvorani, još jednom pobedio favorizovane Los Anðeles Lejkerse, ovog puta 88:80, i poveo sa 3-1 u seriji, pred peti meè, koji se takoðe u "Oburn Hils Palasu", igra sutra uveèe.

Timska igra Detroita i ovog puta bila je dominantnija nad jednom velikom zvezdom u protivnièkom timu. Šakil O'Nil, bio je gotovo nezaustavljiv i postao prvi košarakaš u poslednjih 40 godina, koji je protiv Pistonsa imao bar 30 poena i 20 skokova u plej-ofu (36 koševa i 20 uhvaæenih lopti), ali su izabranici Lerija Brauna još jednom onemoguæili njegove saigraèe, pogotovo Kobija Brajanta, koji je utakmicu završio sa 20 poena, ali uz katastrofalan šut iz igre 8-25, bez skokova i sa samo dve asistencije. Niko od ostalih u timu Lejkersa, kao i u prethodna tri meèa, nije imao dvocifren uèinak.

S druge strane, Pistonsi su pored vodeæeg šuterskog tandema Bilaps (23 poena, 4 skoka, 4 asistencije)-Hamilton (17 poena, 6 asistencija), imali fenomenalnog Rašida Valasa, koji je pružio verovatno najbolju partiju u ovogodišnjem plej-ofu. Posle ukupno 28 poena i kostantnih problema sa liènim greškama u prva tri susreta, on je u sinoænjoj utakmici ubacio 26 poena, imao 13 skokova, po 2 asistencije, ukradene lopte i blokade.

Sve do poslednje èetvrtine borba u "Oburn Hils Palasu" bila je ravnopravna, a onda su domaæi, predvoðeni Rašidom Valasom i Èonsijem Bilapsom, preuzeli kontrolu i relativno lako saèuvali prednost do kraja. Pistonsi su sada u poziciji koju nijedan tim u finalu plej-ofa nije propustio da realizuje i imaju veliku šanu da postanu prvi šampioni NBA lige iz Istoène konferencije, posle 1998. godine, kada su Èikago Bulsi sa Majklom Džordanom osvojili šestu titulu.

"Znao sam da je Karl Meloun povreðen i da je to jedna od slabosti njihove odbrane, koju smo morali da iskoristimo. Nismo mogli da se sažalimo na njegovo koleno", rekao je posle utakmice Rašid Valas, objašnjavajuæi da mu je jednostavno sve išlo od ruke i da nije ništa taktièki promenio u odnosu na prethodne meèeve . "Lopta je ulazila u koš i morao sam to da iskoristim", zakljuèio je Valas.

"Bili smo poprilièno loši", rekao je Kobi Brajant, ponovo uz širok osmeh. "Probaæemo da popravimo igru do sutra."

Za razliku od njega, Šakil O'Nil je bio namrgoðen.

"Vrlo sam uznemiren, jer smo ispustili pobedu. Poèeli smo agresivno, imali ih, ali smo u poslednjoj èetvrtini napravili neke greške, a i faulovi su išli u njihovu korist. Oni su to iskoristili i dobili. Izgleda da za utorak važi 'TNT-jev' slogan 'Pobedi ili idi kuæi'", zakljuèio je O'Nil.

XS
SM
MD
LG