Linkovi

Francuska - 2004-06-12


Francuzi su sigurno prvi favoriti Evropskog prvenstva u Portugalu, a za to postoji više od 1.001 razloga, odnosno da budemo precizni taèno 1.032.

Zašto 1.032 razloga, zato što je to broj minuta koje su "trikolori" odigrali u poslednjih skoro godinu dana, a da nisu primili gol.

Kada kažete, aktuelni evropski prvak Francuska, navijaèi uvek pomisle na genijalnog majstora fudbala Zinedina Zidana ili nezaustavljivog èarobnjaka Tjerija Anrija, ali retko ko, ili gotovo niko se ne seti granitne francuske odbrane, koja je poslednjih šest godina èesto odluèivala utakmice.

Od kada su Francuzi 1998. godine osvojili titulu svetskih prvaka defanzivna linija "trikolora" igra gotovo u neizmenjenom sastavu, a golman Fabijan Bartez i dalje potpuno može da se pouzda u štopera Marsela Desaija i bekove Lilijana Tirama i Biksenta Lizarazua.

Jedini koji nedostaje iz te šampionske generacije je partner Desaija u centru odbrane Loran Blan, koji se povukao sa fudbalskih terena, ali tu su Žan Alan Bumsong, Vilijam Galas, Vili Sanjol i Mikel Silvestre, sve vrhunski igraèi, dovoljno dobri da igraju u prvoj postavi gotovo svih klubova na svetu.

Francuzi su u poslednjih 11 utakmica, što u kvalifikacijama što prijateljskih, postigli ukupno 23 gola, a nisu primili nijedan.

Ipak, daleko od toga da je samo odbrana adut Francuza na predstojeæem šampionatu, jer kada bi se poredile linije tima svih reprezentacija, "trikolori" sigurno imaju medju najboljima, ako ne i najbolji vezni red i napad.

Ekipa u kojoj su Zidan, Anri, David Trezege, Rober Pires, Patrik Vijera i Klod Makelele favorit je uvek i svuda. Nikakvo iznenadjenje ne bi bilo da Francuska odbrani evropsku titulu, odnosno èudnije bi bilo da se to ne desi.

"Galski petlovi" su u grupi sa Hrvatskom, Švajcarskom i Engleskom, a veæ posle prvog susreta koji igraju sa Englezima videæe se da li su sa razlogom glavni pretendenti na naslov.

Francuzi su talenat svoje nove generacije prvi put pokazali još na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj, a pravu snagu otkrili su dve godine kasnije, kada su kao domaæini Mundijala uzeli naslov svetskih prvaka.

Nakon toga u Holandiji i Belgiji 2000. postali su jedina reprezentacija u istoriji kojoj je uspelo da postane i evropski prvak, dok je još bila aktuelni svetski prvak.

Ipak, sledeæe veliko takmièenje donelo je "galskim petlovima" isto toliko sramote koliko su im protekla dva donela slave. Nisu uspeli da prodju grupu za koju su svi pre Mundijala verovali da je laka.

Poraženi su od Senegala, remizirali su s Urugvajem i izgubili od Danaca, a da pritom nisu postigli ni jedan gol.

Sa Svetskog prvenstva iz Južne Koreje i Japana vratili su se kao najgori branilac titule u istoriji.

Posle Mundijala sa kormila je otišao Rože Lemer, a na klupu "trikolora" seo je Žak Santini koji je Francuzima vratio i igru i rezultate (trijumf na Kupu konfederacija prošle godine i šetnja kroz kvalifikacije za EP).

U Japanu i Južnoj Koreji osnovni problem Francuza bio je taj što njihovi igraèi nisu bili dovoljno sveži posle napornih sezona u velikim evropskim klubovima. Dakle jedina dilema je da li je Santini uspeo da "umije" ekipu pred okršaje u Portugalu.

Sastav Francuske na EP:

Golmani: 16-Fabijen Bartez (Olimpik Marsej), 23-Gregori Kupe (Olimpik Lion), 1-Mikael Londro (Nant).

Odbrana: 2-Žan-Alan Bumsong (Okser), 8-Marsel Desaji (Èelsi), 5-Vilijam Galas (Èelsi), 3-Biksent Lizarazu (Bajern Minhen), 19-Vili Sanjol (Bajern Minhen), 13-Mikael Silvestre (Manèester Junajted), 15-Lilijan Tiram (Juventus),

Vezni red: 17-Olivije Dakur (Roma), 6-Klod Makelele (Èelsi), 18-Benoa Pedreti (Sošo), 7-Rober Pires (Arsenal), 14-Žerom Roten (Monako), 4-Patrik Vijera (Arsenal), 10-Zinedin Zidan (Real Madrid)

Napadaèi: 12-Tjeri Anri (Arsenal), 21-Stiv Marle (Olimpik Marsej), 9-Loj Saha (Manèester Junajted), 20-David Trezege (Juventus), 11-Silven Viltor (Arsenal), 22-Sidni Govu (Olimpik Lion)

XS
SM
MD
LG