Linkovi

Letonija - 2004-06-12


Ako za neku reprezentaciju u Evropi može da se kaže da je "autsajder" i ako takva postoji na Evropskom fudbalskom prvenstvu, onda bi taj epitet morao da ponese debitant na kontinentalnim takmièenjima, ekipa Letonije.

Tim koji je kvalifikacije za mundijal 2002. godine završio na èetvrtom mestu u grupi, a u tom ciklusu je uspeo da igra nerešeno sa San Marinom, završio je medju 16 najboljih nacionalnih timova Evrope.

Jedna od stvari koja je uticala na promenu je taktika koju je doneo novi selektor Aleksandar Starkovs, koji je igru bazirao na kontranapadima i presingu u formaciji 4-5-1.

Letonci kao nacionalnog junaka slave, medjutim, 24-godišnjeg Marisa Verpakovskisa, èijih je šest golova u kvalifikacijama dovelo reprezentaciju do baraža, gde je izbacila polufinalistu sa poslednjeg mundijala, ekipu Turske.

On je mesto u timu dobio kada se povredio možda najpoznatiji letonski fudbaler Marijan Pahars.

Ovaj uspeh potpuno je iznenadio naciju i pretvorio je je 2,3 miliona stanovnika ove male baltièke zemlje u velike fudbalske navijaèe.

Žreb nije bio blag prema Letoncima, pošto ih je smestio u grupu sa Holandijom, Èeškom i Nemaèkom, koji su svi bivši evropski šampioni. Brzonogi centarfor nada se, medjutim, da æe se inspiracija iz kvalifikacija pojaviti na turniru.

Prava zvezda tima, ako takve može biti u letonskoj reprezentaciji, ipak je Pahars, koji se u nacionalni tim vratio nakon serije povreda. On je sada rešen da na EP ostavi povoljan utisak.

Povrede prepona i èlanka na poèetku prošle sezone spreèile su Paharsa da uèestvuje u pohodu svog Sautemptona do finala FA Kupa, kao i prve nastupe posle 20 godina ovog engleskog Premijer ligaša u Evropi.

Povrede su se sada zaleèile, tako da æe Pahars, igraè koji koristi obe noge i izuzetno je brz, sigurno naæi mesto u timu sa Verspakovskisom, što je najjaèe oružje Letonaca na turniru u Portugalu.

Ova dva igraèa sigurni su èlanovi startne postave selektora i obojica se dobro uklapaju u defanzivnu taktiku.

Pored njih, tu je i kapiten , 33-godišnji Vitalij Astafjevs, prvi Letonac koji ima više od 100 nastupa za nacionalni tim.

Niko u letonskoj reprezentaciji ne gaji, medjutim, nikakve velike ambicije ili planove i svi istièu motive koji nisu takmièarski.

Izbor Starkovljevih rivala za pripremne meèeve otkriva da je prvi trener savršeno svestan snage svog tima. Susreti sa Slovenijom, Islandom i Azerbejdžanom doneli su promenljive i ne sasvim ohrabrujuæe rezultate.

"Shvatam da nam je ovo verovatno poslednja prilika da uèestvujemo na velikim turnirima. Realno gledano, idemo u Portugal da uživamo, ne oèekujemo da pobedimo, pa èak ni da prodjemo grupu", rekao je Pahars.

"Niko ne oèekuje ništa od nas, ali mi æemo pokušati da postignemo nekoliko golova i bar da se nadamo da æemo izvuæi neki nerešen rezultat", rekao je selektor.

Kako god Letonija da završi EP u Portugalu, biæe to ogroman korak napred za ovu zemlju.

Golmani: 1-Aleksandrs Kolinko (Rostov), 12-Andrejs Piedels (Skonto Riga), 20-Andrejs Pavlovs (Skonto Riga)

Odbrana: 2-Igor Stepanov (Beveren), 4-Mihail Zemlinskis (Skonto Riga), 6-Oleg Blagonadezdins (Skonto Riga), 22-Arturs Zakresevskis (Skonto Riga), 7-Aleksandar Isakovs (Skonto Riga), 16-Džintars Zirnis (Lijepaja Metalurg), 18-Igor Korablov (Ventspils), 15-Maris Smirnov (Ventspils)

Vezni red: 3-Vitalij Astafjev (Herold Admira), 8-Imant Bleidelis (Viborg), 10-Andrej Rubins (Šinnik Jaroslavl), 5-Juris Laizans (CSKA Moskva), 14-Valentin Lobanov (Metalurg Zaporožja), 13-Jurgis Puèinsk (Luh-Energija Vladivostok)

Napad: 19-Andrej Stolèer (Fulam), 17-Marijan Pahars (Sautempton), 23-Vit Rimkus (Ventspils), 9-Maris Verpakovskis (Dinamo Kijev), 11-Andrej Prohorenkov (Makabi Tel Aviv), 21-Mihails Miholaps (Skonto Riga)

XS
SM
MD
LG