Linkovi

Sportsko, kulturno i istorijsko rivalstvo - 2004-06-12


Evropsko fudbalsko prvenstvo neæe obilovati samo sportskim rivalstvima, veæ i mešavinom istorijskih sukoba, kulturoloških razlika i starih razmirica.

Neæe biti potrebe da se traži ekstra motiv kada Nemaèka bude igrala sa Holandijom ili Portugal sa Španijom. Francuska i Engleska imaju svoje duboko ukorenjene razmirice, a isto važi i za Dansku i Švedsku.

Voljom žreba, prva runda, koja poèinje sutra, ispisaæe nova poglavlja u istorijama ovih rivalstava.

"Utakmica protiv Španije je naša borba protiv divova", rekao je lokalni navijaè pred utakmicu Portugala sa iberijskim rivalom 20. juna.

Nema mnogo fudbalskih rivalstava koja se mogu porediti sa onim koje vlada izmedju Nemaèke i Holandije, a igraèi koji su odrastali na velikim utakmicama ovih protivnika znaju šta se od njih oèekuje u utorak.

"Emocije u zemlji su velike. U ovoj utakmici æe i istorija igrati ulogu - ne samo fudbalska, veæ istorija uopšte, i zato je tako znaèajna utakmica", rekao je centarfor Rud van Nistelroj.

Drugi svetski rat se možda i završio pre 60 godina, ali bez obzira na tu "sitnicu" ima i dalje velikog uticaja na holandske navijaèe.

Kada su nacisti okupirali Holandiju, gradjanstvu su konfiskovali bicikle i topili ih da bi dobili materijal za proizvodnju oružja, zbog èega "lale" èesto sa tribina skandiraju "vraæajte mi bicikl!"

Ogorèenost na terenu nije ništa manja, jer Holandjani važe za najveæi tim koji nikada nije osvajao mundijal, a za to najviše mogu da krive Nemce.

Veliki tim predvodjen Johanom Krojfom, koji je igrao "totalni fudbal", poražen je u finalu SP 1974. godine i to golom iz kontroverznog penala, koji mnogi i danas osporavaju i nazivaju ga najboljim simuliranjem u istoriji fudbala.

Holandjani su se donekle revanširali kada su 14 godina kasnije u poslednjim trenucima finala pobedili Nemce i osvojili Evropsko prvenstvo.

Sadašnji nemaèki selektor Rudi Feler uèestvovao je u incidentu na mundijalu 1990. kada se na terenu pljuvao sa Frankom Rajkardom, zbog èega su obojica iskljuèeni sa utakmice. Nemaèka je tada osvojila svoju treæu titulu svetskog prvaka.

Portugal turnir zapoèinje utakmicom sa Grèkom sutra, ali veæ su im misli uperene ka utakmici sa Španijom 20. juna, što je susret koji bi mogao da odluèi ko æe u èetvrtfinale.

"U tom sluèaju, biæe pitanje života ili smrti", objašnjava jedan navijaè.

Njegov kolega, prodavac novina, ponavlja poznatu poslovicu da "iz Španije ne dolaze ni dobri vetrovi ni dobri brakovi".

Taj meè biæe sudar istorije i kulture koji dele Iberijsko poluostrvo.

Vetrovi suše portugalske useve, a deo o brakovima odnosi se na 16. vek, kada je Španija vladala svojim susedom, a mešoviti brakovi smatrali su se za najveæu izdaju.

Èesto su manje zemlje ogorèenije, a veliki uspesi se duže pamte. Španija možda u Real Madridu ima najuspešniji fudbalski klub, ali se svi u Lisabonu i dalje seæaju finala Kupa šampiona iz 1965. godine, kada je Benfika "isprašila" Real sa 5:1.

Portugalci takodje ne priznaju ni uèinak od 16 pobeda Španije, šest nerešenih rezultata i 12 poraza svog tima, i istièu da istoèni sused nije bolji, nego da je samo sreæniji.

Poslednjih godina došlo je, medjutim, do otopljavanja odnosa u ovim rivalstvima. Najveæa portugalska zvezda Luiš Figo igra u Real Madridu, i tako primorava mnoge da se malo zamisle nad svojim emocijama.

Posle incidenta na mundijalu, Feler i Rajkard su se pomirili i zajedno snimili reklamu dobre volje.

XS
SM
MD
LG